• Over de finish bij de Ronde van Huijbergen

    Van Ekeren
  • Over de finish Ronde van Huijbergen

    Van Ekeren

Niels van Ekeren wielertalent 2018

WIJK BIJ DUURSTEDE Na maar liefst 5 valpartijen vorig jaar komt Niels van Ekeren (18 jaar) uit Rijswijk (GLD) dit wielerseizoen ijzersterk terug. Afgelopen Paasweekend verraste hij iedereen met een rode trui en een 12e plaats in het algemeen klassement bij de Ster van Zuid-Limburg. De wereldtop onder de junioren dagen elkaar uit op deze 4-daagse wielerkoers in het plaatsje Landen in België van 30 maart tot en met 2 april. Zijn teamgenoten van Cycling Club Monkey Town zijn terecht apetrots op Niels.

En dit is niet de eerste prestatie van 2018. Nog geen week eerder grijpt Niels de eerste plaats bij de Ronde van Huijbergen. En een week daarvoor een derde plek bij de Ronde van Woensdrecht. Zijn doel op korte termijn is om een plek in de Nederlandse selectie te kunnen veroveren, maar zijn eerste doel is om een mooie prestatie te kunnen leveren in E3 Harelbeke op 21 april.

Hoe komt het dat hij in 2018 overal in topvorm aan de start verschijnt? Niels licht enthousiast toe: "Ik heb sinds vorige jaar een nieuwe trainer. David Fictoor en ik zijn enorm op elkaar ingespeeld. We analyseren elke wedstrijd. Wat ging goed en wat kan beter. Daar leer ik veel van en het stimuleert mij om nog beter te presteren".

VAN STEPPEN NAAR FIETSEN Niels is geboren in Tiel en komt uit een gezin met 2 voetballende broers. Voetballen heeft hij zelf ook gedaan, bij SCR Rijswijk. Via zijn moeder leerde hij het steppen kennen toen hij 10 jaar was. Gedreven en gedisciplineerd als hij is, werd hij op zijn 12e al wereldkampioen Steppen in St Wendel in Duitsland.

BOEK GELE TRUIEN Na het lezen van het boek "In het Geel" van Lois Bovée werd zijn interesse voor het fietsen aangewakkerd. Met een oude Giant uit de schuur maakte hij de eerste kilometers en besloot hij mee te doen met een training bij een wielerclub. Dat waren de Batauwers in Tiel. Na een jaar fietsen bij de Batauwers wilde Niels meer techniek leren en switchte hij naar Wielervereniging Eemland Amersfoort. Daar leerde hij onder andere in het peloton rijden. In 2016 maakte Niels de overstap naar de selectie van Cycling Club Monkey Town.

SCHOOL EN TOPSPORT Binnenkort doet Niels examen voor de HAVO op Lek en Linge. Ondanks zijn trainingsuren van minimaal 14 uur per week staat hij er goed voor op school. Volgend schooljaar gaat hij naar Papendal voor de studie Topsportkunde, richting Management. Hier wordt nog meer rekening gehouden met topsport en kan hij er vol voor gaan om geselecteerd te worden voor een gesponsord team. Niels werkt op de zaterdagen bij Fietsdomein in Wijk bij Duurstede. Tenminste, als hij geen wedstrijden rijdt. Die zaterdagen die hij mist, maakt hij ruimschoots weer goed in de schoolvakanties. Henk van Dijk en Mirjam Willigenburg runnen Fietsdomein. Zij zijn trots op de mooie prestaties van Niels en geven hem alle ruimte voor zijn hobby tijdens het wedstrijdseizoen.

ONBEZORGD FIETSPLEZIER Na de jaarlijkse Paasshow begint het 'fietsseizoen' voor Fietsdomein. Bij de fietsenwinkel kan het hele gezin terecht. Alle leeftijden en gradaties in sportiviteit kunnen terecht bij Henk, Mirjam en hun team. Het allround aanbod is een bewuste keuze. Iedereen is welkom. Hun slogan is niet voor niks 'voor onbezorgd fietsplezier'. Op 9 juni is de jaarlijkse (gezins)fietstocht bij Fietsdomein en tevens de E-bike experience.