• Vlnr Rienie Baltussen, Marjan van Wiggen en Tineke Verkerk.

    Jacqueline de Rover

"Geef kleur aan een uitvaart"

COTHEN Goed afscheid nemen is belangrijk. Op een manier die bij je past. Om die reden adviseert zelfstandig uitvaartbegeleider Marjan van Wiggen tijdig een 'laatste-wensen-lijstje' te maken. En stimuleert ze nabestaanden bewust een eigen inbreng te hebben: "Geef gerust kleur aan een uitvaart."

Marijke Dekker

Marjan van Wiggen, die al sinds 2005 als zelfstandig uitvaartbegeleider op een persoonlijke en eigen wijze invulling geeft aan uitvaarten en met veel tijd en aandacht nabestaanden begeleidt, werkt samen met Tineke Verkerk-De Wit en sinds kort met Rienie Baltussen. Zij assisteren haar bij de begeleiding van een uitvaart en ondersteunen haar in drukke periodes. Tevens vervangt Rienie haar bij afwezigheid. "Ik werk graag met hen samen omdat we elkaar herkennen in de visie en werkwijze", zegt Marjan. "Samen staan we voor goede uitvaartzorg."

GELIJKGESTEMDEN Marjan prijst zich gelukkig dat ze in Tineke en Rienie twee gelijkgestemden heeft gevonden. "We hebben dezelfde insteek, willen alle drie iets moois neerzetten", vertelt Marjan. "Dat gaat verder dan een uitvaart begeleiden. We willen maatwerk leveren, een mooi, echt passend afscheid creëren. Meedenken met de familie, hen uitnodigen zelf actief een bijdrage te leveren. Deze visie, deze passie delen we. Ik zag het direct aan de stralende ogen en de smile op het gezicht van een familielid nadat een uitvaart naar wens was verlopen. Het is zo mooi als we zien dat mensen afscheid hebben genomen op de manier die bij ze past."

SCHILDEREN Nabestaanden worden bewust uitgenodigd om zoveel mogelijk zelf te doen. "We proberen mensen daarin mee te nemen. Ga mee in de stroom, in de golfbeweging. Denk niet te veel na, maar doe wat goed voelt. Dan is het ook minder 'eng'. Kleinkinderen die samen de kist van oma schilderen. Prachtig toch? Als je mensen de tijd geeft, ontstaan er mooie dingen. Een schilderij dat een heel leven in het huis heeft gehangen afbeelden op de rouwkaart, een kleinkind dat op de kaart 'dag oma' schrijft of een tekening maakt. Het helpt absoluut bij het rouwproces."

LAATSTE WENSEN Het is verstandig om tijdig een laatste-wensen-lijstje op te stellen, vinden Marjan en haar collega's. Zij adviseren graag en geheel vrijblijvend. "Er zijn zoveel mogelijkheden", vertelt Marjan. "Goed om te weten wat er mogelijk is en wat de (financiële) consequenties zijn. Wij denken graag mee en kunnen de wensen vastleggen. We merken dat het rust geeft. Voor de persoon die zijn of haar wensen heeft vastgelegd, maar ook straks voor de nabestaanden: fijn om te weten dat een uitvaart is verlopen zoals de overledene het graag had gewild. Dat geeft rust en voldoening."

Marjan van Wiggen Uitvaartzorg is met name actief in de regio Cothen, Wijk bij Duurstede, Werkhoven, Odijk, Bunnik, Houten, Zeist en Utrecht.

Kijk voor meer informatie op www.uitvaartzorgopmaat.nl of bel voor een vrijblijvende afspraak 0343 563781 of 06 30720565.