• n.v.t.

Aandacht voor een gezonder leven

Deze dagen vond in de Utrechtse Jaarbeurs de Nationale Gezondheidsbeurs plaats, een groots opgezet evenement in het kader van het stimuleren van een gezonde levensstijl. Op het programma stonden workshops, tal van presentaties van bekende gezondheidscoaches en veel feelgood food. De afgelopen jaren is de belangstelling in de volksgezondheid gegroeid en dat is niet voor niets want de cijfers spreken voor zich, in 2017 had 48% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder overgewicht! Bron: volksgezondheidenzorg

In de GGD-regio Utrecht, waar Houten onder valt, zijn de cijfers vergelijkbaar. 44% van de inwoners van Houten heeft overgewicht en 12% heeft zelfs obesitas. Een Body-Mass Index (BMI) van 25 tot 30 betekent overgewicht en obesitas begint bij een BMI van 30. Dus bijna één op de twee inwoners van Houten is te dik, dat is op z'n minst gezegd zorgelijk. De belangrijkste oorzaken voor overgewicht zijn te weinig bewegen en een te grote voedingsinname en ook te weinig slapen kan een rol spelen. Dit heeft uiteraard niet alleen gevolgen op het gewicht, maar ook op de algehele gezondheid. Overgewicht hangt samen met ziekten en het psychische welzijn, het is van invloed op de levensverwachting en het heeft ook vaak negatieve maatschappelijke gevolgen.

Het merendeel van de mensen in Nederland is zich bewust dat het belangrijk is om te bewegen en gezond te eten, maar er is nogal wat verwarring over wat nou eigenlijk gezonde voeding en een gezonde levensstijl is. Gelukkig zijn er de laatste jaren steeds meer initiatieven die zich inzetten voor het uitdragen van kennis over gezond voedsel en gezond leven. Het delen van deze kennis is van maatschappelijk belang om de tendens te keren en een gezondere bevolking met een goede levenskwaliteit te bevorderen. Het is daarom ook een positief fenomeen dat veel beroemde Nederlanders en invloedrijke buitenlanders zich uitspreken over de noodzaak van een gezond dieet en gezonde leefgewoontes. Uit alle hoeken van de wereld en vanuit de meest gevarieerde beroepsgroepen ontluiken er zich bijvoorbeeld mensen die spreken voor een vegetarisch of vegan levensstijl, denk aan Brad Pitt, de wereldberoemde acteur die al jaren lang vegan is en veel van zijn fans heeft geïnspireerd om ook vegan te worden. Of denk aan Serena Williams, een toptennisster die al een paar jaar is overgestapt op een vegan dieet. Het is ook geen uitzondering meer om een eigen kok in dienst te nemen die zich bekommerd om een gezond dieet als uw werk u verplicht om te reizen of lange uren te maken. En een privé kok hebben is niet alleen meer iets dat voor extreem rijke mensen zoals de pokerspeler Daniel Negreanu of de voetballer Ousmane Dembelé is weggelegd, sommige gezinnen besluiten nu ook een investering in gezondheid te doen en een eigen kok in te huren. Als beide ouders werken en er geen tijd is om aandacht te besteden aan het avondeten of de lunch, dan is dit een ideale oplossing. Deze tendens geeft ook aan dat er steeds meer belang wordt gehecht aan gezondheid en dat mensen bereid zijn om er geld in te stoppen.

Een beroemde Nederlander die ook haar steentje bijdraagt aan het stimuleren van een gezonde levensstijl is bijvoorbeeld Irene Moors die op de Nationale Gezondheidsbeurs in Utrecht heeft gesproken als gezicht van Foodfirst Network. FoodFirst Network is een online platform over voeding en bewegen. De site biedt recepten, kook- en beweegvideo's en leefstijladviezen aan. Op basis van persoonlijke profielen kan er persoonlijk advies worden gekregen en er worden recepten voor afvallen, diabetes en mensen met hoge bloeddruk aangeboden. Meesterkok Rudolph van Veen geeft er workshops die online te volgen zijn.

Een van de belangrijkste dingen die we kunnen doen om gezond te eten is kiezen voor verse en natuurlijke producten. De meeste producten uit de supermarkt zijn bewerkt en hebben conserveringsmiddelen en stabilisatoren. Hoe meer ingrediënten, hoe ongezonder het is. Om gezonder te leven moet men zo veel mogelijk verse producten eten, zoals groenten en fruit en volkoren producten. En als die producten ook nog eens van de lokale boer kunnen komen dan helpen we niet alleen ons lichaam maar ook het milieu en onze lokale economie. In Houten bestaat er een bedrijf, de Streekmolen, dat op dit idee heeft ingespeeld en het de mensen makkelijker wil maken om verse producten rechtstreeks van de boer te kopen zonder zelf het platteland op te moeten. Streekmolen biedt kratten met verse seizoensproducten aan die thuis worden bezorgd.

Dit zelfde idee staat aan de basis van het bedrijf Kievit, die ook verse groenten en fruitpakketten bezorgt van meerdere telers maar dan afkomstig van biologische tuinbouw. Kievit streeft ernaar om de lijnen tussen de consument en producent zo kort en lokaal mogelijk te houden. Een ander lokaal initiatief dat ook in Houten actief is en verse groenten rechtstreeks van het land bij u op uw bord brengt is Boer Erik. Zij verzorgen lunchboxen, fruit voor op kantoor en ook schoolfruit.

Om een begin te maken met een gezonder leven en het nastreven van een gezond gewicht begint het vaak met het doorbreken van oude gewoontes. Verse groenten- en fruitpakketten maken het heel makkelijk om een gezondere levensstijl aan te nemen omdat het een bezorgdienst is waardoor de dagelijkse routine niet wordt verstoord of moet worden aangepast. Het is ook een manier om een steentje bij te dragen aan het milieu. Door lokaal te kopen wordt vervuiling door transport vermeden en wordt de lokale economie gestimuleerd.