• Het Wapen van Werkhoven is onderwerp van gesprek.Wat is de toekomst van dit karakteristieke, historische gebouw?

    Richard Thoolen

Wordt Werkhoven ontwapend?

WERKHOVEN Horecagelegenheid en zalencentrum Het Wapen van Werkhoven dreigt te gaan verdwijnen. De huidige uitbater Marco van der Geer gaat er mee stoppen. Hij heeft de locatie met de gehele inventaris ter overname aangeboden, maar tot op heden hebben er zich geen serieuze kandidaten gemeld.

HISTORIE Het Wapen van Werkhoven vervult al heel lang een maatschappelijke functie. Amateur historicus Johan van Impelen is in zijn archieven gedoken om haar geschiedenis te achterhalen. Van Impelen: ,,We moeten terug gaan naar de jaren '30 van de vorige eeuw. De Rooms-katholieke kerk van Werkhoven was toen op zoek naar een ruimte waar zij niet-liturgische parochieactiviteiten kon uitvoeren. Zij vonden herberg De Stalen boog, maar achtten die ongeschikt. Het gebouw was slecht onderhouden en verkeerde in een abominabele staat.  Het werd gesloopt en op de vrijgekomen grond werd een nieuw pand neergezet: een langwerpig smal gebouw dat Het Parochiehuis genoemd werd. Dit werd in 1938 in gebruik genomen. "

Het Parochiehuis kende een aantal praktische toepassingen. Van Impelen: ,,Er was boven een bewaarschool in gehuisvest. Dat is wat wij nu een kleuterschool zouden noemen. En onder zat een tandarts. Ik weet nog dat je moest zien te voorkomen dat je naar hem toe moest, want deze meneer was voornamelijk geïnteresseerd in het trekken van tanden en kiezen. In de oorlog werd Het Parochiehuis bezet door de Duitsers. Daarna hebben wijkverpleegkundigen van Werkhoven boven in het pand gebivakkeerd terwijl de onderkant dienst deed als buurthuis. De toneelvereniging gaf daar voorstellingen, er werden films gedraaid en muziekvereniging Constantia maakte er gebruik van. In 2002 liet de kerk Het Parochiehuis verbouwen en werd het omgevormd tot Het Wapen van Werkhoven zoals het nu is. Sindsdien is het verhuurd aan diverse uitbaters."

HUIDIGE UITBATER Marco van der Geer is sinds 2013  het gezicht van Het Wapen van Werkhoven. Van der Geer: ,,Toen ik begon zag ik de potentie van deze locatie. Het als restaurant, zalencentrum en cultureel centrum op zetten bleek een succesvolle formule. Ik heb flink geïnvesteerd om er iets moois van te maken.  Veel verenigingen houden hier nu hun bijeenkomsten zoals bij voorbeeld de kaartclub, Rotary, carnavalsvereniging, Sinterklaas, Zij Actief en Stichting Welzijn Ouderen Werkhoven. Ook voor bruiloften en condoleances is het een populaire locatie."

REDEN Ondanks het succes ziet van der Geer zich gedwongen om er mee te stoppen. Van der Geer: ,,Ik had het graag anders gezien, maar deze stap is onvermijdelijk. In Wijk bij Duurstede ben ik een tweede restaurant begonnen en dat heeft niet zo goed uitgepakt. Omdat ik mijn focus ook daar gelegd had was ik minder actief in Werkhoven en werd de marge van Het Wapen van Werkhoven kleiner. Ondanks keihard werken heb ik het daarom helaas niet gered. Dat is de reden dat ik mijn gezonde bedrijf voor een gunstig tarief over wil doen aan een nieuwe uitbater. Voor mijzelf en voor Werkhoven hoop ik dat de juiste ondernemer deze kans pakt en zich snel aandient."

NOG EEN REDEN Van der Geer is een alom geprezen kok, maar bij het runnen van een locatie als Het Wapen van Werkhoven komt meer kijken. Van der Geer: ,,Ja, ik stond er vaak alleen voor. Ik denk dat je het beter als stel of als duo op kunt pakken. Het is lastig om zowel in de bediening te staan als in de keuken. Ook heb je dan meer flexibiliteit bij het uitvoeren van de werkzaamheden. Je kunt dan ook langere openingstijden hanteren en bijvoorbeeld 's morgens openen voor koffie/thee met appelgebak. Met het sluiten van café 't Hart van Werkhoven is er behoefte gekomen aan een gezellige ontmoetingsplek die ook door Het Wapen van Werkhoven ingevuld zou kunnen worden. Ik zie nieuwe kansen voor Het Wapen, alleen zullen die door een ander benut moeten gaan worden."

 REACTIE KERK Dat Marco van der Geer stopt met het uitbaten van Het Wapen van Werkhoven betekent niet automatisch dat het bestaan van Het Wapen van Werkhoven ook in het geding is. Woordvoerder namens de kerk is Paul de Wit: ,,Het Wapen van Werkhoven is eigendom van de Rooms Katholieke kerk. Het vervult al heel lang een maatschappelijke functie en zal dat ook blijven doen.  Wij verhuren het aan ondernemers. Dat van der Geer er gedwongen mee moet stoppen betreuren wij. Natuurlijk is het voor een ieder beter als er zich op heel korte termijn een nieuwe uitbater meldt. Maar mocht die niet gevonden worden, dan gaan wij zelf ook op zoek. Het Wapen van Werkhoven zal gewoon blijven bestaan."