• Kim, Jael, Lois, Manouk en Melanie komen uit 5 verschillende dorpen. Inzet: de Ligt

    Anneke Troost

Wij willen gewoon voetballen

BUNNIK Om te kunnen voetballen moet je minimaal met 15 spelers in een team zitten. In veel kleinere gemeentes lukt het niet om dat aantal voor alle categorieën bij elkaar te brengen. De KNVB onderkent het probleem en biedt een oplossing.

SAMENWERKEN De KNVB staat het clubs toe om voor de probleemcategorieën samen te werken. Een ogenschijnlijk eenvoudige oplossing. Bijvoorbeeld als club A 8 meiden heeft en club B 9 kunnen beide teams niet aan de competitie deelnemen. Maar wanneer ze samenwerken hebben ze een team van 17 meiden en kan het probleem opgelost worden.

SVO Voor dames en voor meiden biedt de KNVB de zogenaamde SVO-regeling, waarbij SVO staat voor Samenwerkende Vrouwen Opleiding. Binnen deze door de KNVB bedachte structuur kunnen clubs hun vrouwen en meiden onder de SVO-vlag laten voetballen. Hans de Ligt, bestuurslid van SV Odijk, zag wel wat in dit concept en besloot het te onderzoeken. De Ligt:,,Mijn dochter Manouk voetbalde bij SVF in Cothen. Nou ja, ze was daar lid en kwam nauwelijks aan voetballen toe door een tekort aan meiden. Ik zag haar plezier in het spel verdwijnen en zoals zoveel meiden van haar leeftijd wilde ze er dan maar mee stoppen. Dat wilde ik niet laten gebeuren. Ik nam toen het besluit: ik ga er voor zorgen dat geen enkele meid/vrouw meer hoeft te stoppen omdat er geen team op de been kan worden gebracht."

ONDERZOEK De Ligt zocht contact met verenigingen waar ze het SVO-concept hadden ingevoerd en luisterde naar hun ervaringen. Hij werd daardoor alleen maar gesterkt in zijn opvatting dat SVO een goede oplossing zou zijn voor veel clubs in de omgeving. Hij zocht contact met deze clubs om het idee te bespreken. De Ligt:,,Een idee hebben is één, maar het ook in uitvoering brengen is twee. Alle clubs hadden zo hun bedenkingen waarvan verlies aan leden en contributie het meest voor kwam. Maar dat is nu net het mooie aan deze oplossing: de dames/meiden blijven gewoon lid van de eigen club en het SVO-team maakt gebruik van de faciliteiten van de deelnemende clubs. Het voert te ver om alle ins en outs hier te beschrijven, daarvoor kan men beter de website www.svokrommerijnstreek.nl raadplegen. In samenwerking met de betrokken clubs stellen we gewoon alle dames/meiden in staat om lekker te voetballen."

DEELNAME In onze regio werd het SVO-concept omarmd door Bunnik'73 en SV Odijk. De vrouwen van beide clubs voetballen samen in Bunnik en de meiden in Odijk. Onder hen is Jael Verwoert die voorheen gespeeld heeft bij Aurora in Werkhoven. Vader Martin:,,Ik had liever gezien dat Jael bij Aurora had kunnen blijven voetballen, want het is een bijzonder leuke club. Maar toen zij 15 was waren er onvoldoende meiden en werd ze ingedeeld bij de senioren. En daar was ze fysiek en emotioneel nog niet aan toe, waardoor ze gestopt was. Nu ze in het SVO-team zit heeft ze het spelplezier weer terug en speelt ze op haar eigen niveau."

INTEGRATIE De Ligt:,,In het SVO-team spelen meiden uit 5 verschillende dorpen waaronder: Kim uit Odijk, Jael uit Werkhoven, Lois uit Bunnik, Manouk uit Cothen en Melanie uit Wijk bij Duurstede. We hopen de teams nog een extra boost te kunnen geven door het vinden van een sponsor. Dat is niet alleen geven, we hebben ook veel te bieden."