• VC Krommerijn organiseerde in mei een beachvolleybaltoernooi.

    Kees Veldhuizen

Verenigingen verenigen

BUNNIK Dat bewegen goed is voor de gezondheid weten we inmiddels allemaal. Maar dat door te bewegen bij een sportvereniging vaak ook vele sociale contacten oplevert, wordt nog wel eens onderschat. Jesper Oele is buurtsportcoach in Bunnik, en richt zich op de verenigingen. Hij vertelt er graag over.

Jesper Oele

Jesper:  "We zien de laatste jaren steeds vaker dat mensen er voor kiezen om te sporten op eigen houtje. Het is dus aan de verenigingen om te laten zien hoe leuk het verenigingsleven wel niet kan zijn. Het is toch gaaf dat mensen bij een vereniging samenwerken om zodanig een cultuur te creëren waar iedereen zich prettig bij voelt? Een vereniging met veel vrijwilligers, die betrokken is binnen de gemeente en waar leuke activiteiten worden georganiseerd is goud waard!"

VRIJWILLIGERS Het belang van vrijwilligers is groot. Jesper: "Je kunt als vereniging nog zulke leuke ideeën hebben, maar zonder vrijwilligers is een vereniging niet meer dan een aantal mensen die de sport faciliteren." Het is dus de kunst om er voor te zorgen dat zo veel mogelijk mensen uit de vereniging een steentje willen bijdragen.

Als buurtsportcoach ondersteunt Jesper een aantal verenigingen binnen de gemeente Bunnik daarbij. "Ik richt me voornamelijk op het algehele vrijwilligersbeleid. Mensen zijn vaak best bereid om zich in te zitten voor de vereniging. Het is echter van belang dat de taak past bij de vrijwilliger en binnen de beschikbaarheid. Door een positieve flow en door de taken klein en behapbaar te houden, zien we dat het vrijwilligersaantal binnen deze verenigingen aanzienlijk groeit."

De energie van de vrijwilligers kan de vereniging doen opleven. Jesper: "Door hen te laten werken vanuit hun kracht, komt de vereniging vanzelf in soort flow. De één is bijvoorbeeld fotograaf van beroep en wilt graag de teamfoto's maken voor op de website en de ander is inzetbaar bij leuke evenementen in de wijk. Al deze initiatieven dragen bij aan de interne en externe uitstraling van de vereniging."

Als uw vereniging nieuwsgierig is naar de werkzaamheden van de buurtsportcoach, kunt u terecht bij Jesper: j.oele@bunnikbeweegt.nl tel: 06-11764232.