• Klaas van de Belt rijdt door de Alpen tijdens de Tour for Life.

    Tour for life
  • Het Team Pak 'm is uitzinnig nadat ze de finish bereikt hebben.

    Richard Thoolen

Tour for Life: een life changing event

BUNNIK Klaas van de Belt heeft zijn vader en schoonvader verloren aan kanker en de ziekte heeft nu ook bezit genomen van zijn zwager. Van de Belt: "Ik heb veel nagedacht wat mijn bijdrage kan zijn om die K ziekte uit te bannen. Maar wat kon ik doen? Trappen. Ik kan hard trappen op de fiets. Dus ik stop met denken en ga over tot actie. Ik ga trappen tegen kanker!" Van de Belt schrijft zich in voor de Tour for Life, een fietstocht die begint in Italië en na 8 dagetappes eindigt in Rotterdam. Voor de tocht laat hij zich sponsoren en haalt daarmee €5.778,- binnen voor de Daniel den Hoed Stichting. Gerco Bosch is ook begaan met de zieke medemens en schrijft zich in als Team Pak 'm tezamen met Bastiaan van Meeteren, Barend Rip en Berend Jan Hoekman. Deze mannen halen met ludieke acties als een wielerquiz in de kroeg, het verkopen van soep en het voor geld afscheren van beenhaar ruim €12.000,- bij elkaar. In totaal fietsen er 168 mannen en vrouwen mee in de Tour for Life en wordt er € 617.600,- bijeen gebracht voor onderzoek naar kanker.

Richard Thoolen

ZWARE EERSTE DAG De negende editie van de Tour for Life startte op 27 augustus te Bardonecchia in noord-Italië. De eerste dag wordt er 172 km gefietst over hoge toppen van de Alpen. Van de Belt en Team Pak 'm rijden nu nog afzonderlijk. Van de Belt: "Zo in mijn eentje fietsen was best wel zwaar. De bergen waren hoog en steil. Ik keek omhoog naar de top en vroeg me af of ik ooit wel boven zou komen, zo langzaam kroop ik omhoog. Maar uiteindelijk kwam ik daar toch en stonden daar veel mensen om me aan te moedigen wat nieuwe energie gaf."  's Avonds bij de maaltijd zaten van de Belt en Team Pak aan hetzelfde tafeltje. Het blijkt goed te klikken en de mannen hebben veel lol samen. De overige etappes trekken zij gezamenlijk op. Bosch: "We hebben een soortgelijke mentaliteit en houden van humor. Er zit geen competitie-element in de tocht, daarom hebben we dat zelf toegevoegd door om ieder plaatsnaambordje te sprinten. Tijdens iedere rit kwamen we wel 30 tot 40 bordjes tegen en klommen dan in de pedalen." De mannen waren goed getraind en verkeerden in optimale conditie. Hoekman: "We deden 's morgens vaak nog rustig aan en vertrokken als één van de laatsten, maar we finishten altijd wel bij de eerste 30."

 

BLIJ MET PIJN IN JE KONT De lange etappes in de bergen zijn niet alleen zwaar voor de spieren, maar vormen ook een aanslag op de bilpartij. Rip: "Een cruciale factor is een goede verzorging van het zitvlees. Een goede fiets en een goede broek helpt, maar allemaal kregen we pijn. Om pijn te ontwijken ga je verkrampt zitten en krijg je op andere plaatsen pijn, dus is het de kunst om te blijven zitten en endorfines op te wekken." Bosch: "Het draagt bij aan je relativeringsvermogen, wat nu echt belangrijk is. Je beseft voor wie je het doet en bent dan blij dat je 200 km pijn in je kont mag hebben, want dat is morgen weer over."  Van de Belt: "Je beseft ook hoe bijzonder het is dat je tijd hebt om aan deze tocht mee te kunnen doen. Tijd lijkt zo vanzelfsprekend, maar voor kankerpatiënten is het één van hun grootste wensen."

 

LIFE CHANGING EVENT Het gezamenlijk afzien voor het goede doel, de humor en ook de intensieve gesprekken brengen de mannen steeds dichter bij elkaar. Naast de opbrengst voor het goede doel vindt er ook een persoonlijke transformatie plaats. Van de Belt: "Voor mij was het een life-changing event. Ik ben me meer bewust geworden waar het om draait en heb meer waardering gekregen voor het leven in goede gezondheid."  Hoekman: "Je wint niet, maar je overwint wel."

Na acht dagen vond de afsluitende etappe plaats met een intocht in Rotterdam. De mannen hebben dan een fysieke tocht gemaakt van 1400 km. Hun vrouwen en kinderen wachten ze tezamen met honderden mensen op in het Zuiderpark. De inkomst was grootst opgezet en feestelijk. Bosch: "Wat een mooi onvergetelijk moment. Zelfs als je niet emotioneel bent aangelegd, dan houd je het daar niet droog." 

De volgende Tour for Life vindt plaats in augustus 2018. De mannen zijn nog maar net terug, maar het begint alweer te kriebelen.