• Carlijn Ghijssen-Jans (29) speelt volleybal bij Sliedrecht Sport, in de Eredivisie.

    Agnes Corbeij

Topvolleybal in eigen dorp

ODIJK Carlijn Ghijssen-Jans (29) woont in Odijk en speelt volleybal bij Sliedrecht Sport, in de Eredivisie. Via haar contacten is ervoor gezorgd dat de trainer van Sliedrecht Sport, Matt van Wezel, op 27 september een clinic komt geven bij VC Kromme Rijn in de Lindenhof in Odijk. Daarna speelt het eerste damesteam Sliedrecht Sport een oefenwedstrijd tegen Taurus. Publiek is welkom.

Agnes Corbeij

Carlijn speelt volleybal sinds ze 12 jaar oud is. "Daarvoor deed ik atletiek. Een vriendin vroeg me mee naar een volleybaltraining, omdat ik zo lang ben. Ik vond het leuk en bleek er goed in te zijn. Zo is de hobby uit de hand gelopen." Toen  Carlijn 14 jaar was, zat ze in het Nederlands jeugdteam. Op haar 19e ging ze in het buitenland spelen, in Italië.

TERUG Tussen het sporten door deed Carlijn wel opleidingen, maar ze maakte het niet af. "Ik heb toch altijd voor de sport gekozen." Toen Carlijn een relatie kreeg, wilde ze terug naar Nederland. "Ik miste hem te veel. Ik heb nog wel in Duitsland gespeeld, maar toen we ons echt wilden settelen en kinderen wilden, ben ik teruggekomen."

Inmiddels hebben Carlijn en Bas twee kinderen van 3 en 5 jaar oud. Dat betekent niet dat Carlijn is gestopt met volleyballen. "Het niveau in Nederland is lager dan in Italië en het is ook geen volledige baan hier. Maar het is nog steeds erg leuk. Drie jaar geleden deed ik voor het laatst mee aan het WK. Ik had inmiddels kinderen en vroeg me af of het nog zou lukken. Dat lukte."

KAMPIOEN Carlijn speelt nog altijd op het -in Nederland - hoogst mogelijke niveau, de Eredivisie. "Ik heb bij verschillende clubs gespeeld, tot vorig seizoen bij Sneek. Ik werd drie keer landskampioen. Nu wilde ik graag nog dichterbij, dus zo kwam ik bij Sliedrecht Sport terecht." Daar begon Carlijn dit seizoen, de eerste wedstrijd moet nog gespeeld worden.

Tussendoor haalde Carlijn in de afgelopen jaren haar diploma's om gastouder te zijn. Sinds een jaar heeft ze drie dagen in de week kinderen over de vloer. Daarnaast traint ze drie keer per week en speelt ze in het weekend een wedstrijd. "De meeste meiden in mijn team zijn een stuk jonger en trainen vijf keer. Dat is met kinderen niet te doen. Als ik dit nog twee of drie jaar kan doen, ben ik daar heel tevreden mee. Misschien dat ik daarna wel bij VC Krommerijn ga spelen."

CLINIC De volleybalvereniging in Odijk hoorde via via dat er een topvolleybalster in het dorp woonde en wist haar te vinden. "Ze belden mij op en vroegen of ik een clinic wilde geven. Ik zei meteen ja. Carlijn betrok haar eigen trainer erbij. "Het zou toch leuk zijn als zo'n toptrainer zou komen helpen. Hij regelde ook Taurus uit Houten als tegenstander voor de oefenwedstrijd. Voor hun is het mooi dichtbij."

De clinic wordt voor leden van VC Krommerijn gegeven op 27 september. De oefenwedstrijd begint om 19.00 uur en is voor iedereen toegankelijk.