• Bij koersbal wordt er twee tegen twee gespeeld op een lange groene mat.

    Richard Thoolen

Senioren op koers

ODIJK Vorige week vond in sporthal De Lindenhof te Odijk een toernooi koersbal plaats waar door drie koersbalverenigingen aan werd deelgenomen. Het werd een geslaagde dag waar 32 senioren aan deel namen en volop van genoten.

Richard Thoolen

Organiserende vereniging Koersbalclub van Odijk had de koersbalclubs uit Cothen en Wijk bij Duurstede uitgenodigd om samen een toernooitje te spelen. Bij koersbal bestaat een team uit twee personen die moeten proberen om 4 ovale ballen zo dicht mogelijk naast een wit doelballetje te rollen, de jack genaamd. Het lijkt in deze op het bekendere Jeux de Boules, met verschil dat je bij koersbal de bal niet mag gooien maar alleen rollen. Omdat de bal enigszins ovaal is en voorzien van extra gewicht rolt deze niet in een rechte lijn maar legt een kromming af, wat de koers genoemd wordt. Ter plekke werden de teams door loting samengesteld zodat niemand met iemand van zijn eigen club kwam te spelen. Het ging dan ook niet om het winnen, maar vooral om de gezelligheid.

Iedereen kan het Een teleurstelling was dat het organiserende echtpaar, de heer en mevrouw Snellenberg, er niet bij kon zijn. Zij organiseren al 40 jaar koersbal evenementen maar moesten nu verstek laten gaan vanwege een ziekenhuisopname van mijnheer Snellenberg. Gelukkig kon de organisatie worden overgenomen door Gé Smits en Marijke van der Vorm. Smits: "Mensen kijken uit naar dit koersbal toernooi. Het is leuk, gezellig, sociaal, sportief en toegankelijk voor iedereen. Deelnemers helpen elkaar waardoor je het ook kunt spelen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Zo zijn er mensen met een rollator of met dementie die hier toch mee kunnen doen, en zo een uitje hebben en in beweging komen."

Score Wanneer men de jack in het eindvak weet te rollen krijgt men daar een punt voor en tellen verder alle scores dubbel. Als men er dan in slaagt om alle vier de eigen ballen dichter bij de jack te rollen dan de tegenstander ontvangt men daar de maximale score van 9 punten voor. Dit is echter een uitzonderlijke score die niet vaak voorkomt. Meestal behaalt men enkele punten en roept die dan door voorzien van balkleur. Het is daardoor soms net of men bij de bakker staat als er hard geroepen wordt: "2 bruin" of "3 bruin". Het team bestaande uit Frits uit Odijk en Beppie uit Cothen er tot twee maal toe in geslaagd om de maximale score te behalen. Het maakt hen tot de winnaars van het toernooi. Frits vindt het zo een leuk spelletje dat het wat hem betreft wel vaker georganiseerd mag worden. Frits: "Je kunt overal koersbal spelen. Neem een mat en ballen mee en je kunt spelen. Dus volgende keer in Benidorm lijkt me wel wat!"

Vrijwilligers Bram van Kooten is coördinator van Stichting Binding Wijk bij Duurstede. Van Kooten: "Wij organiseren wekelijks koersbal in het Ewoud en Elisabeth Gasthuis. Zo'n toernooi is ook heel leuk, maar er zijn wel vrijwilligers nodig voor de organisatie en de begeleiding. Voor het halen en brengen zijn auto's met chauffeur nodig. Dus als er voldoende vrijwilligers gevonden kunnen worden zou het vaker kunnen."