• Ria maakt haar hoofd leeg met hardlopen.

    Agnes Corbeij

Ria: 'Hardlopen is mijn passie'

ODIJK/BUNNIK Ria Mollema (58) uit Odijk is één van de honderden hardlopers die zich al heeft  ingeschreven voor Bunniks Mooiste. Zij begon dertig jaar geleden met hardlopen, en liep afstanden tot de halve marathon. De laatste jaren doet ze wegens blessures wat rustiger aan, maar Bunniks Mooiste wil ze niet missen.

Agnes Corbeij

Ria woonde in Zeist toen ze begon met hardlopen. "Ik volleybalde, maar moest daarmee stoppen in verband met blessures. In die tijd was de A28 in aanleg, het verhaal rond Amelisweerd speelde toen volop. Die weg in aanleg was heerlijk om over hard te lopen."

ROPARUN Ria liep jarenlang lange afstanden en deed in 2006 zelfs mee met de Roparun, een estafette van 70 kilometer, waarmee geld wordt ingezameld voor zorg en ondersteuning van mensen met kanker. "Vanaf 2006 kreeg ik blessures en beperk ik mij tot kortere afstanden."

Wegens die blessures is Ria ook een aantal keer gestopt met hardlopen. In januari van dit jaar zag ze een artikel in deze krant over Om Odijk, dat afgelopen voorjaar voor het eerst werd georganiseerd. "Dat vond ik zo leuk, een hardloopevenement in het dorp waar ik woon. Daar wilde ik graag aan meedoen. Dus ben ik gaan trainen."

SOCIAAL Ria sloot zich aan bij de trainingsgroep van Christien en Rosa in Odijk. "Dat is geweldig, zij trainen met zoveel passie." Voor Ria is het ook een manier om mensen te leren kennen. "Wij wonen in het buitengebied en ik werk in Doorn. Bij Rosa en Christien heb ik nieuwe sociale contacten opgedaan. Het plezier staat voorop. Daarnaast is de sportieve uitdaging natuurlijk ook aanwezig." Veel trainingsmaatjes hebben zich al ingeschreven voor Bunniks Mooiste. "We hebben het traject al een keer gelopen, als training."

BLINDRUN Ria weet haar hobby ook te combineren met haar werk. "Ik werk bij Bartimeús in Doorn. Zij organiseren daar een Blindrun, een duoloop in oktober. Erg leuk dat er  bij Om Odijk ook een duoloop was georganiseerd. Ik heb de organisatie van Om Odijk ook nog in contact gebracht met Bartiméus." De Blindrun van Bartiméus wordt gehouden op 8 oktober. Dit is een sponsorloop, waarbij geld wordt ingezameld voor blinde en slechtziende kinderen.

Voor Ria heeft hardlopen grote meerwaarde. "Ik kan er echt mijn hoofd mee leegmaken en krijg er tegelijk een kick van. Bovendien is bewegen heel belangrijk. Ik ben zelf een beweegmens, ik fiets elke dag naar mijn werk en wandel ook graag. En bij hardlopen heb je geen verplichtingen, je kunt het gewoon vanuit je eigen huis op elk moment doen. Het is echt mijn passie." Ria liep zelf al vier keer eerder mee met Bunniks Mooiste. "Het is een prachtige loop. Dichtbij, kleinschalig en een prachtige route."

Zowel Bunniks Mooiste als Werkhoven Loopt staan voor de deur. Deze zomer laat het Bunniks Nieuws een aantal deelnemers hun verhaal vertellen.