• Franka Schalkwijk krijgt energie van Midlandia.

    Agnes Corbeij

Midlandia als tweede thuis

BUNNIK De wieg van Franka Schalkwijk stond naast het korfbalveld en nu, 37 jaar later, loopt ze er nog elke zaterdag, met het hele gezin. De kantine werd vernoemd naar haar ouders wegens hun inzet voor Midlandia en een generatie later herhaalt de geschiedenis zich.

Agnes Corbeij

Zolang Franka zich kan herinneren loopt ze rond bij Midlandia. "Mijn ouders en ook mijn opa en oma zijn hier heel actief geweest. Mijn moeder was voorzitter, mijn vader trainer en coach. Mijn moeder heeft ook veel gedaan om deze sporthal van de grond te krijgen. Toen ik hoorde dat het paviljoen de naam van mijn ouders - Frans en Ine - zou krijgen, vond ik dat eerst een beetje vreemd. Maar nu, mijn moeder is inmiddels overleden, vind ik het wel heel mooi. Voor mij is Midlandia een beetje thuis."

OMA Sinds haar zestiende speelt Franka in het eerste. "Ik ben inmiddels de oma van het team." Afgelopen jaar was een hoogtepunt in haar spelerscarrière. "We werden zowel kampioen op het veld als in de zaal. Dat is natuurlijk geweldig. Ik ben erg blij dat ik dat als speelster nog heb meegemaakt. Ik heb geen idee of ik voor komend seizoen weer geselecteerd zal worden."

Naast het spelen zelf werd Franka heel jong actief in commissies en als coach. "Vanaf mijn twaalfde ben ik actief om ploegen te trainen en te coachen. Ik heb daar cursussen en opleidingen voor gedaan. Later ben ik jeugdcommissie gaan doen." Franka deed ook vijf jaar de Kangoeroeclub, voor kinderen van 3 tot 6 jaar.  Sinds ruim drie jaar zit ze in het bestuur, als secretaris.

OMDRAAIBAL Vijf jaar geleden overleed Ine Schalkwijk, Franka haar moeder. Ze was ernstig ziek. "Ik herinner me nog heel goed de eerste wedstrijd daarna. Dat was heel emotioneel, we speelden met rouwbanden. We stonden gelijk en in de laatste minuut maakte ik een omdraaibal onder de korf waarmee ik de winnende goal scoorde. Dat was heel bizar, want ik maak zelden omdraaiballen en het voelde alsof ik het niet zelf deed. De omdraaibal was mijn moeders specialiteit, het was alsof zij erbij was op dat moment."

Franka heeft twee kinderen. "Ook zij korfballen allebei en zelfs mijn man speelt tegenwoordig. Dat had ik nooit verwacht, maar hij kwam zelf met het idee om te gaan korfballen." Korfbal heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere balsporten. "Het is gemengd, dat maakt de dynamiek heel anders. Op mijn werk zit ik met allemaal vrouwen in een team, dat brengt toch meer gezeik met zich mee. Ook moet je bij korfbal alles kunnen, zowel verdedigen als aanvallen. Dat maakt het afwisselend."

ENERGIE Elke zaterdag is Franka te vinden bij Midlandia. "Ik ben er veel tijd mee kwijt, maar ik krijg er ook ontzettend veel voor terug. Ik krijg er energie van. Het is een gezellige club, een gemêleerd gezelschap, met veel betrokken ouders die ook op elkaars kinderen letten. Je ziet vaak dat kinderen na hun eigen wedstrijd de hele dag bij de vereniging blijven hangen om bij anderen te kijken, te kletsen en te hangen."