• Jeroen Scherpenzeel met jeugdige Aurora-keepers.

    Richard Thoolen

Met lef en overtuiging onder de lat staan

WERKHOVEN Iedereen in een voetbalteam mag weleens een foutje maken, behalve de keeper. Als de keeper in de fout gaat betekent dat meestal een doelpunt tegen. Het is daarom belangrijk dat keepers zo goed mogelijk getraind worden om deze belangrijke taak te vervullen.

Richard Thoolen

KEEPERTRAINER Jeroen Scherpenzeel is zich daar als geen ander van bewust en geeft specifiek training aan keepers. Iedere dinsdagavond komt hij naar Werkhoven en neemt dan in drie shifts de keepers van Aurora onder zijn hoede. Scherpenzeel: "Ik kom uit Werkhoven en heb vroeger voor Aurora gespeeld. Daar heb ik ook één jaar in het doel gestaan, maar het grootste deel van mijn keepersloopbaan heb ik bij Bunnik'73 doorgebracht." Na succesvol te zijn geweest als keeper besloot Scherpenzeel om een cursus tot keepertrainer te volgen. Deze functie oefende hij lange tijd uit bij voetbalclub CDW uit Wijk bij Duurstede en de afgelopen 3 jaar voor Aurora en Bunnik'73.

 

KEEPERS NAAR HOGER NIVEAU Scherpenzeel was afgelopen dinsdag weer aan het werk bij Aurora. Hij gaf training aan Rick, Stein, Jan, Sietse, Martin en Anouk met Tom als assistent. Langs de kant stond ook nog Femmy, maar zij keek ietwat beteuterd. Femmy: "Ik ben helaas geblesseerd. Mijn knie is uit de rails geschoten tijdens een wedstrijd en ik mag hem nu niet belasten".

De jeugdige keepers worden drie kwartier druk bezig gehouden en de ballen vliegen letterlijk om hun oren. Hoge ballen, lage ballen, harde ballen, lobjes, ze moeten ze allemaal klemvast zien te nemen. Scherpenzeel: "Mijn doel is om alle keepers naar een hoger niveau te brengen. Ik wil dat ze alle facetten van het keepen beheersen. Ze moeten ook kunnen voetballen, coachen en met lef en overtuiging onder de lat staan." Onderdeel van een zelfverzekerde uitstraling is de kleur van de keeperskleding. Scherpenzeel: "Keepers moeten felle kleuren dragen, zoals fluorescerend geel of groen". Anouk heeft meegeluisterd en vult aan: "En ik ben op zoek naar knalroze!"

Als afsluiting van de training moeten de keepers nog 30 tellen 'plankie liggen'. Dat is liggen op de grond waarbij alleen de onderarmen en de tenen de grond raken. Dit is kennelijk best zwaar, want het lukt de meeste kinderen om binnen 10 seconden tot de dertig te tellen. Maar dat geeft niet. Ze mogen het van Jeroen dan gewoon nog een keer doen!

 

BEETJE TROTS Scherpenzeel traint de keepers met veel enthousiasme en betrokkenheid. Een van zijn pupillen, Aron, is onlangs 'man of the match' geworden en had het verschil gemaakt met een aantal prachtige reddingen. Daar is Scherpenzeel stiekem best wel trots op. "We trainen daar iedere week hard voor, en als je dat dan terug ziet in de wedstrijd dan word ik daar blij van." 

En wat vinden de keepers zelf van Scherpenzeel? Femmy: "Jeroen is wel een beetje streng maar ik leer wel goed hoe ik moet duiken en de bal moet klemmen."

Martin: "Jeroen leert me waar ik moet gaan staan in het doel. Ik word echt steeds beter." 

Aron: "Zonder Jeroen zou er niets van me terecht komen, helemaal niets! ."