• Agnes Corbeij

Marijn Struiksma (De Veldruiter): Een echte bestuurder

WERKHOVEN Ruim tien jaar geleden werd Marijn Struiksma (35) lid van de Veldruiters in Werkhoven en vanaf het begin heeft ze er ook vrijwilligerswerk gedaan. Sinds vorig jaar is ze algemeen bestuurslid. Besturen is Marijn niet vreemd, van studentenvereniging Unitas tot de Vereniging van Eigenaren. Als Utrechtse voelt ze zich thuis bij de Veldruiters.

Agnes Corbeij

Marijn is niet de enige niet-Werkhovenaar bij de Veldruiters. ,,Er zitten best veel leden van buitenaf bij de Veldruiters. Het is gewoon een hel gezellige en actieve club." Toen Marijn lid werd, tien jaar geleden, woonde ze op de University College in Utrecht. ,,Ik heb daarna een master hersenwetenschappen gedaan, ben gepromoveerd en ik ben nu onderzoeker op de Universiteit geesteswetenschappen."

Destijds reed Marijn nog paard in Capelle aan de Ijssel, maar ze wilde graag iets dichterbij. ,,Ik ging op zoek op Marktplaats en zo kwam ik uit bij de Burghoeve in Odijk, waar ze een bijrijder zochten. Iedereen daar bleek lid van de Veldruiters, dus dat heb ik ook gedaan." Naast haar baan vindt Marijn het heerlijk om paard te rijden. ,,Om lekker te rijden, moet ik me echt helemaal focussen op mijn paard. Daardoor moet ik al het andere vergeten."

SCHRIKTRAINING Toen Marijn net lid was, bestonden de Veldruiters 40 jaar. Ze werd lid van de jubileumcommissie en hielp mee het feest te organiseren. ,,We hebben destijds een schriktraining georganiseerd, met trainers van politiepaarden. Dat was een groot succes." Later nam Marijn de redactie van het clubblad op zich en hielp ze bij de overgang van papier naar digitaal. ,,Ik ben technisch wel handig, dus dat ligt me goed."

Sinds vorig jaar zit Marijn in het bestuur. Ook daar is ze veel bezig met de technische kant van de zaak. ,,We zijn sinds kort met zeven man bestuur, dat is heel leuk. We houden ons echt bezig met de dagelijkse gang van zaken. Ook houden we ons tijdens het concours bijvoorbeeld bezig met het wedstrijdsecretariaat. Dat is veel werk, als je bedenkt dat er zo'n 800 starts zijn die dag. En dit jaar bestaan we 50 jaar, dus ook daar zijn we druk mee."

BESTUREN Besturen zit bij Marijn in het bloed. ,,Dat zit in het aard van het beestje. Ik was onder meer actief in de leerlingenraad, debating club, de student counsel, de prom committe en studentenvereniging Unitas. Toen ik net mijn huis had gekocht, ging ik eens naar de ALV van de Vereniging van Eigenaren en ik kwam thuis als voorzitter van die vereniging. Tja, zo gaan die dingen."

Marijn vindt de Veldruiters een bijzondere club. Samen hebben de leden bijzondere momenten meegemaakt de laatste jaren. ,,De voorzitter overleed plotseling in mijn beginjaren, de vader van een van de leden. Zoiets bindt de club. Ook hebben we met een stoet paarden vooruit gereden bij een bruiloft. Ook prachtig. Het maakt niet uit wie je bent, wat je doet, wat voor paard je hebt of hoe goed je rijdt, je hoort er altijd bij. Iedereen is welkom om eens te komen kijken, er is altijd plek voor meer leden."