• Koos Walrave tijdens Bunniks Mooiste 2015

    Jan Heidra

Koos regelt geld en spullen

BUNNIK Koos Walrave is sinds 2008 lid van de Loopgroep Bunnik. Hij regelt de sponsoring en de PR, is de man achter de bevrijdingsloop en regelt toiletten en banners voor Bunniks Mooiste. Zelf loopt hij ook hard, drie keer in de week.

 

Agnes Corbeij

Koos Walrave (68) werd geboren in Bunnik. Veertig jaar woonde hij op verschillende plekken in de provincie Utrecht. Maar de band met Bunnik bleef bestaan. "Een collega nam altijd 't Groentje mee naar het werk, zodat ik hem kon lezen." Zodoende las Koos over de eerste editie van Bunniks Mooiste, nu tien jaar geleden. Ook las hij over de beginnerscursus van de Loopgroep Bunnik. "Ik moest tien kilo kwijt en dit leek me een mooie manier." Koos woonde destijds nog in IJsselstein. "Ik reed drie keer in de week voor de training naar Bunnik."

AANSLUITING Het lopen beviel Koos en hij voelde zich erg thuis bij de vereniging. "Ik weet nog dat ik hier kwam voor de eerste training en dat Maarten van Vulpen voor  me stond. Ik wist meteen dat hij 'een van Van Vulpen' was. Ik was vroeger bevriend geweest met zijn oom." Koos werd lid in 2008. De goede aansluiting bij de vereniging heeft de verhuizing naar Bunnik wel bespoedigd. "Ik loop nooit alleen, altijd in groepsverband. Dat vind ik veel gezelliger. Mijn vrouw wilde ook heel graag hierheen en in 2010 zijn we hier komen wonen."

SPONSORING Vanaf het begin heeft Koos zich, naast de drie trainingen per week, ingezet voor de Loopgroep. "Ik heb vrij snel de sponsoring opgepakt. Ik liep bij alle ondernemers naar binnen. Zo heb ik ook het Postillion Hotel binnengehaald als hoofdsponsor." Koos wat ook een korte periode in het bestuur, met sponsoring als taak. "Ik 2010 kreeg ik een kleine tia, waardoor ik wist dat ik het iets rustiger aan moest doen. Daarom ben ik gestopt met het bestuur."

Toch doet Koos nog steeds veel. Naast de sponsoring doet Koos ook al jaren de PR en regelt hij veel praktische zaken voor het jaarlijkse hardloopevenement Bunniks Mooiste. "Ik heb de toiletten voor dit jaar alweer besteld. Ook heb ik bijvoorbeeld de contacten met Vrumona, waar we gratis drankjes van krijgen. Ik bestel ook de medailles. Dan probeer ik iets met de prijs te doen."

FRUIT In 2012 ging Koos met pensioen, hij zat de laatste veertig jaar in de energie. Koos wil niet helemaal niks doen, dus is hij fruit gaan bezorgen voor Bouwlust. "Vroeger heb ik nog voor oude Jos in de boomgaard gewerkt. Nu werk ik voor zijn kleinzoon. Van hem krijgen we dan weer gratis de appels voor Bunniks Mooiste." En zo haalt Koos duizenden euro's op voor de vereniging, in sponsorgeld of goederen. Zonder zijn inspanningen zou de organisatie van Bunniks Mooiste een stuk duurder uitpakken.

Een aantal jaar geleden pakte Koos de bevrijdingsloop vanuit Wageningen weer op. Ook dit jaar wordt deze bijzondere loop op 5 mei weer gehouden. Op dit moment is Koos zelf geblesseerd aan zijn kuit. "Ik heb meegedaan aan de MudMasters (red.: zeer zware hindernisloop voor het Revalidatiefonds) en Om Odijk. Naast de trainingen was dat toch een beetje te veel. Maar ik hoop snel weer te kunnen lopen."