• Voor kinderen is de Olympiade een bijzonder ervaring

    Archief Olympiade 2015

Kinderen krijgen Olympische ervaring

ODIJK In 1988 werd de eerste Schoololympiade van de gemeente Bunnik gehouden. Sindsdien wordt dit mega-evenement elke vier jaar georganiseerd. Dit jaar vindt de achtste editie plaats op 27 mei in Odijk. De organisatie ligt in handen van echte Olympiade-veteranen Simone van Delft en Martijn van Kooten.

Agnes Corbeij

Omdat de Olympiade wordt georganiseerd voor groep 5 tot en met 8, is het voor de kinderen iets dat ze maar een keer in hun leven meemaken en daardoor extra speciaal. Dit jaar doen zo'n 700 kinderen mee. Het is een sportevenement met Olympische allure, door een openingsceremonie, vlaggenvertoon en uiteraard de Olympische gedachte, 'Meedoen is belangrijker dan winnen' als belangrijke kernwaarde.

DUIVEN Simone van Delft is leerkracht op de Barbaraschool in Bunnik. Zij is deze editie een van de twee drijvende krachten. Simone groeide op in Odijk en kan zich haar 'eigen' Olympiade nog wezenlijk herinneren. "Dat was in 1996, ik zat in groep 5 van de Sint Nicolaasschool. Er was een fakkel en een vader van een klasgenoot liet duiven vliegen. Daarmee waren de Spelen geopend." 

 MEDAILLE Martijn van Kooten groeide op in Werkhoven en is nu leerkracht en directeur van de Delteykschool. "Ik deed als kind mee in 1988, de eerste editie. Ik kan me er nog van herinneren dat ik op het podium stond en een medaille kreeg."

 LOCATIE De laatste drie edities werden in Bunnik gehouden, nu wordt de overstap terug naar Odijk gemaakt. Simone: "Alle draaiboeken die er nog liggen, zijn afgestemd op de locatie in Bunnik. We moesten dus de locatie opnieuw in kaart brengen." Een van de redenen dat het niet meer in Bunnik is, is het kunstgras. "Daar kun je niet zomaar een vlag in de grond steken."

 Een van de vele uitdagingen rondom de organisatie is het verzamelen van voldoende vrijwilligers. Martijn: "We hebben er zo'n 150 nodig. Komende weken volgen de oproepen via de scholen."