• Jos van Dam traint de jeugd en senioren van BC Krommerijnstreek

    Agnes Corbeij

Jos zorgt voor plezier in het spel

ODIJK Jos van Dam (50) leerde bij badminton zijn vrouw Ellen kennen. Tegenwoordig traint hij - grotendeels samen met Ellen - de jeugd en senioren van Badminton Club Krommerijnstreek.  Ook hun beide zoons badmintonnen. Zelf speelt Jos competitie en doet hij mee met de clubkampioenschappen. Je kunt gerust zeggen dat de racketsport een wezenlijk deel van zijn vrije tijd inneemt.

 

Agnes Corbeij

Jos van Dam is geboren en getogen in Odijk. Sport is altijd belangrijk geweest. Tot zijn twintigste voetbalde Jos fanatiek. "Toen kwam ik in een team waar ik het niet meer naar mijn zin had. Samen met een vriend ben ik begonnen met badminton. Dat vond ik meteen leuk. Badminton is een zeer intensieve, snelle sport. Je hebt niet zoveel tijd zoals bij tennis bijvoorbeeld, je moet meteen reageren."

 

TRAINER Jos ging wel tijdelijk in Houten spelen om op een hoger niveau te kunnen spelen, ook speelde hij tussendoor zaalvoetbal, volleybal, tennis en squash, maar hij kwam zes jaar geleden toch terug bij BC Krommerijnstreek. Sinds vier jaar is hij trainer. "Daarvoor was ik het hulpje van de trainer, dat was toen nog een betaalde kracht. Onze zoons kregen toen les van hem. Toen ik die oefeningen zag die hij deed, had ik al snel door dat ik dat zelf ook wel zou kunnen."

 

Dus haalde Jos zijn trainersdiploma en de betaalde kracht ging de deur uit. "Het is ontzettend leuk om met de jeugd te werken. Het is zo duidelijk te zien dat ze er plezier in hebben. We zijn een recreatieve vereniging, het plezier staat voorop. Regelmatig hebben we lekker een muziekje aan staan tijdens het spelen. De focus wordt beter vaak daardoor."

 

PLEZIER Ook al staat het plezier voorop, Jos brengt de kinderen wel degelijk iets bij. "Het is mooi om te zien als een kind het oppakt en beter wordt. Dan gaan ze lekker slaan, hebben ze meer terug en krijgen ze er weer meer plezier in."

 

Elke woensdagavond zijn er twee trainingsgroepen van de jeugd. "Wij doen dat altijd samen, Ellen en ik. Ik teken de training uit van te voren en tijdens de training is zij altijd mijn back-up. Dat werkt erg prettig. De eerste groep is met 24 kinderen erg groot, dan is het fijn als je op twee plekken aandacht voor ze hebt." In het seizoen, van september tot december, geeft Jos ook training aan volwassenen. "Ellen richt zich dan op de recreatieve spelers, ik op de competitiespelers."

 

BESTUUR Naast de trainingen is Jos ook voorzitter van het jeugdbestuur en zit hij in die rol ook in het dagelijks bestuur van de vereniging. Elk jaar wordt er met de jeugd een uitwisseling georganiseerd met de vereniging in Driebergen. "Dan spelen ze met en tegen elkaar, dat is altijd een leuke afwisseling."

 

Zelf was Jos drie keer clubkampioen. De laatste jaren staat zijn spelerscarrière op een iets lager pitje. "Ik ben aan beide knieën geopereerd. Badminton is een heel blessuregevoelige sport, met een zware schokbelasting. Het is voo r mij eigenlijk niet verstandig om te badmintonnen. Maar het is zo leuk."