• Henny Naron staat al 23 jaar achter de bar bij Celeritas.

    Agnes Corbeij

Henny bouwde op en nu af

BUNNIK Henny Naron (71) is al jaren beheerder van het clubhuis van handbalvereniging Celeritas in Bunnik. Ook coachte hij jarenlang verschillende teams. Aan het einde van het veldseizoen stopt hij met de weekenden, om weer tijd te hebben voor andere dingen.

Agnes Corbeij

Henny werd geboren in Overlangbroek. Vanaf zijn zestiende woonde hij in Odijk en nu alweer 47 jaar in Bunnik. Henny werkte bij Vrumona, bij intern transport. Hij zat ook bij de brandweer van Vrumona.

BAR Toen zijn kinderen gingen handballen, begon ook Henny zijn carrière bij de club. Dat was nog in het oude gebouw, waar ook de hondenclub kwam en de BHV cursussen gegeven werden. "Ik zag hoe ze hier op zondag achter de bar stonden. Er werd veel te veel weggegeven. Dat is niet goed voor een vereniging. Ik ben erbij gaan staan en heb gezegd dat het beter moet. Zo begon het."

In die tijd werd het gebouw intensiever gebruikt dat de huidige locatie. "Naast mijn werk was ik hier drie avonden in de week voor de BHV-cursus. Ik opende, sloot en schonk koffie. Toen ik stopte met werken, werden die cursussen verplaatst naar overdag." Ook op de trainingsavonden  en in de weekends was Henny er te vinden. Samen met zijn vrouw coachte hij ook de kinderen. "Het team waar onze kinderen speelden, daar gingen wij mee. Mijn vrouw deed dat vooral. Maar zij heeft geen rijbewijs, dus ik moest automatisch mee."

BOUW De huidige locatie staat er alweer 17 jaar. Henny was nauw betrokken, als lid van de bouwcommissie. Een grote foto van deze vijf heren hangt nog altijd in het clubhuis. "Dat was een intensieve periode, we vergaderden twee keer per week. We hebben elk stopcontact zelf getekend. Het is een prachtig gebouw. We hadden nog wel een raampje willen hebben achter de bar om de zaal in de kunnen kijken, maar dat is alles."

Destijds haalde Henny ook de jeu de boules vereniging naar de kant van Celeritas toe. "Zij zaten bij Midlandia, maar die speelden zelf ook op maandag. Wij niet, dus dat combineerde beter. Toen deze hal gebouwd werd, hebben we ook een jeu de boules baan gebouwd. En nu schenk ik al jaren elke maandag koffie voor de jeu de boulers."

ALLEEN Daarnaast is Henny op de trainingsavonden, dinsdag en donderdag, en in de weekenden, in het clubhuis te vinden. Henny opent, sluit, staat achter de bar, maar doet ook de inkoop, de kasafhandeling en de inventarisatie. Ook maakt hij het barrooster. En dat alles doet hij al 23 jaar alleen. Met de weekenden stopt hij na dit veldseizoen. "Ik krijg af en toe commentaar van de kinderen en kleinkinderen dat ik er niet vaak genoeg ben. Dat is niet goed."

Dat Henny en ook zijn vrouw - zij deed tot vorig jaar de VUT-club - zo lang actief zijn bij de vereniging, heeft te maken met de sfeer. Henny: "Het is hier gewoon heel gezellig. Ik ben een man van weinig woorden en van gewoon doen."