• Juffen zijn oud en hebben dikke rimpels en meesters hebben dikke oren volgens deze kinderen.

    Richard Thoolen

Gezellige Koningspelen

WERKHOVEN Vrijdag vonden er op ruim 6000 scholen Koningsspelen plaats waar door meer dan 1,2 miljoen kinderen aan deelgenomen werd. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opende de Koningsspelen op basisschool De Fliert in Twello. Als thema voor deze Koningsspelen was 'BinnensteBuiten' gekozen om het buitenspelen van kinderen te stimuleren.

Richard Thoolen

CRAZY '88 Het was dit jaar voor scholen niet moeilijk om zich aan het thema te houden: het weer was werkelijk fantastisch en nodigde een ieder uit om zich naar buiten te begeven. Bij basisschool De Delteyk te Werkhoven begonnen de Koningsspelen met een gezamenlijk ontbijt waarna de kinderen in groepjes ingedeeld werden om het spel Crazy '88 te gaan spelen. Bij dit spel konden de kinderen kiezen uit een veertigtal activiteiten waar zij punten mee konden verdienen. De activiteiten waren leuk, gek en creatief. Omdat het ondoenlijk was om alle activiteiten binnen de daarvoor beschikbaar gestelde tijd uit te voeren moesten de kinderen keuzes maken. Groepje C bekeek de hele lijst en had al snel een strategie bedacht: ze gingen voor de activiteiten die de meeste punten opleverden.

KENMERKEN JUF De eerste activiteit was het schrijven van een feestlied en dat hardop presenteren. Ieder kind bedacht 1 zin en dat werd achter elkaar geplakt. Het leidde tot een onsamenhangende tekst, maar omdat ze het met zoveel enthousiasme voordroegen kregen ze de eerste 10 punten toegekend. De tweede opdracht was om elkaar als meester of juf te tekenen. Er werd snel een whiteboard opgezocht en men ging van start. Al snel werd duidelijk wat de kenmerken van een meester of juf zijn. Fauna tegen Noortje: "Je moet me nog oud maken met rimpels." Mats: "En bij mij ontbreken nog de dikke oren". En toen Mees werd gevraagd waarom hij zijn meester zo lelijk getekend had: "Wat! Dit is helemaal geen meester maar een juf die al vijf jaar voor de klas staat!"

LACHEN Veel activiteiten waren gewoon leuk om te doen. Een beschuitje eten en dan het Wilhelmus fluiten viel in het geheel niet mee. Toen het Kyano lukte om na enkele minuten een fluittoon te produceren leverde dat toch geen punten op: hij kende het Wilhelmus helemaal niet. Ook 10 seconden ongemerkt achter iemand aanlopen leidde tot hilarische situaties. Michelle was achter meester Justin aan het lopen toen deze na 8 seconden het toilet opzocht. Zou ze ongemerkt mee naar binnen glippen? Mees liep achter juf Nicole aan en bleef haar maar volgen. Mees: "10 seconden? Ik dacht 10 minuten." Een koekje op je voorhoofd leggen en dan zonder handen in je mond zien te krijgen was ook heel grappig om te zien. "Had ik maar een giraffe tong" verzuchtte Mats.

VEEL DRINKEN Buiten werd er slagbal, korfbal en voetbal gespeeld. Omdat het zo heet was mochten de kinderen tussendoor gaan drinken. Bij de drinkplaats werd een nieuwe diersoort geïntroduceerd. Een meisje zei: "Drink je drinken snel op, anders komen er wepsen". "Dan komen er wespen" verbeterde een jongen haar. Het meisje liet zich echter niet uit het veld slaan: "Ja, die ook." zei ze heel serieus.

Mede door een goede organisatie, veel vrijwilligers en het supermooie weer zijn de Koningsspelen in Werkhoven zeer geslaagd.