• Manon Sturkenboom is tevreden over haar prestatie.

    Richard Thoolen

Finaledag Veldruiters

WERKHOVEN Zaterdag vond de laatste wedstrijddag van de Veldruitercompetitie plaats. Een spannende finaledag waaraan meer dan 30 combinaties van ruiter en paard deelnamen.

Richard Thoolen

Uitdaging voor de diverse combinaties was om zo goed en mooi mogelijk 30 figuren te maken in de wedstrijdbak. Deze werden beoordeeld door een deskundige jury.

CLUB De Veldruiters is een relatief kleine vereniging, bestaande uit ongeveer 100 leden. Shireen Jenny is één van de bestuursleden. Shireen: ,,Wij hebben een gezonde mix van wedstrijd- en recreatieve rijders. Voorwaarde voor lidmaatschap is dat men de beschikking heeft over een eigen pony of paard. We zijn een leuke en gemoedelijke club met een goede Agterberg bodem bak die ook in Dubai gebruikt wordt. Wij hebben als voordeel dat we rustig zijn gelegen, waardoor ruiter en paard zich optimaal kunnen concentreren en daardoor presteren. Bij het dressuur rijden wordt onder andere gelet op houding, zit, ritme en algemene uitvoering."

COMBINATIES Jantine Vernooij neemt deel met verschillende pony's: Djingo en Rocky. Ze kijkt enigszins teleurgesteld. Jantine: ,,Ja, het kon beter. Met Djingo ging het vanmorgen erg goed, maar net met Rocky liep het niet zo lekker. Rocky was wat onrustig en schudde steeds met zijn hoofd. Probeer dan maar eens om de oefeningen mooi netjes te rijden." Moeder Annemieke vult aan: ,,Ook pony's en paarden kennen een vorm van de dag. Daardoor gaat het de ene keer beter dan de andere. Vaak voel je van te voren al aan of het wat gaat worden. Dat is ook wel het leuke van deze sport. "

Andere deelneemster is Sarah van Dijk. Haar pony heet Pokerface. Een aparte maar best wel toepasselijke naam vanwege haar pretogen. Zij rijden een goede oefening, al moet je alles wel relateren aan het niveau dat aan de combinatie is toegekend. Sarah: ,,We beginnen op het laagste niveau B en kunnen dan als je beter wordt steeds promoveren naar een hogere klasse tot Z."

Wie in de hoogste klasse rijdt, is Manon Sturkenboom. Zij heeft tijdens de veldruitercompetitie weinig concurrentie. Stijlvol rijdt zij haar oefenrondjes terwijl zus Laura toelichting geeft. Laura: ,,Manon is echt getalenteerd, maar ze doet er ook veel voor. Ze heeft veel lessen gevolgd en is niet zo bang. Ze doet het gewoon, heel zelfverzekerd."

De combinaties doen allemaal hun best, en aan het einde van iedere ronde worden de rozetten uitgereikt. Voor plaats 1 tot en met 5 zijn die in de kleuren oranje, rood, wit, blauw en groen. Voor lagere plaatsing wordt in sommige gevallen ook een roze rozet uitgereikt.

Na gereden te hebben kunnen de deelnemers in het clubhuis komen genieten van een heerlijke suikerwafel, gebakken door de beste wafelbakker van Werkhoven en omgeving: Esther Peek.

Esther: ,,Het geheim van deze heerlijke wafels zit hem deels in het recept van Greet Peterse die het beslag maakt, en deels in de vakkundigheid waarmee ik ze klaar maak.

Het was weer een geslaagde finaledag. Begin volgend jaar gaat de nieuwe competitie van start.