• Sandra Achterberg en Astrid van Miltenburg bereiden zich voor op Werkhoven Loopt.

    Agnes Corbeij

Elke maandagavond trainen

WERKHOVEN Sandra Achterberg en Astrid van Miltenburg doen op 17 september mee met Werkhoven Loopt. Sandra geeft sinds twee jaar elke maandagavond hardlooptraining aan een kleine groep dames en van die groep lopen zeker vier dames mee, waaronder Astrid en Sandra zelf.

Agnes Corbeij

Sandra heeft een fysiotherapiepraktijk in Cothen en ze woont in Zeist. "Ik werkte hiervoor in Werkhoven en vanuit die praktijk ben ik de hardlooptrainingen begonnen. Ik hoorde dat er wel dames waren die wilden gaan hardlopen, maar graag wat begeleiding wilden. We zijn begonnen met een groepje van vijf dames, elke maandagavond bij kasteel Beverweerd."

BEGONNEN Dat groepje is inmiddels uitgegroeid tot tien dames en een man. Astrid kwam er een jaar geleden bij. "Ik heb jaren gevoetbald, totdat ik kinderen kreeg. Ik heb lang niks gedaan, ik werkte en deed de pabo en had twee kleine kinderen. Hardlopen kun je doen als het jou uitkomt en zo vaak en lang als je zelf wilt."

De winter was wel een probleem. "Ik begon steeds in maart en werkte mijn conditie lekker op tot ik vijf kilometer kon hardlopen. Dan werd het winter en wilde ik niet meer en dan moest ik in maart opnieuw beginnen." Zoals dat gaat in een dorp als Werkhoven kwam het antwoord bij de buurtsuper. "Daar vertelde iemand mij over de training van Sandra en dat leek om een goede stok achter de deur."

FYSIO Dat bleek een schot in de roos. "Het is nog erg gezellig ook. En zelfs als ik ergens last van heb, is het geen reden om niet te gaan, want dan kan ik juist meteen aan Sandra vragen wat het is."

De locatie is inmiddels veranderd. Sandra: "Beverweerd is mooi, maar donker. En toen de groep groter werd, liepen we elkaar in de weg. Daarom zijn we naar Het Kwartier gegaan. Hier is ruimte zat en licht." De training is laagdrempelig. Sandra: "Het is bedoeld voor beginners. Mensen die graag vijf kilometer willen kunnen hardlopen. Maar als je je wilt richten op drie kilometer omdat e net terug komt van een blessure, is dat ook prima. Iedereen traint in zijn eigen tempo en op zijn eigen niveau."

KRAP In de zomer lag de training stil, zes weken. Deze week is de groep weer begonnen.  Ze hebben nog vijf weken de tijd om zich voor te bereiden op Werkhoven Loopt. Astrid: "Dat is krap, maar het kan. Het is wel de reden dat ik niet meedoe aan Bunniks Mooiste, dat is al over twee weken, dat red ik niet."

Astrid heeft een mooie streeftijd in gedachten: "Vorig jaar liep ik 31.08, dit jaar heb ik een keer 35 minuten gelopen. Ik hoop nu op 33 minuten. En ooit wil ik nog eens onder die 30." Ook Sandra heeft dat doel. "Tijdens mijn opleiding, toen ik veel vaker sportte, heb ik eens onder de 25 minuten gelopen. Nu zou ik ook heel blij zijn met die 31."

Bunniks Mooiste wordt gehouden op 3 september. Werkhoven Loopt op 17 september. Deze zomer laat het Bunniks Nieuws een aantal deelnemers hun hardloopverhaal vertellen.