• Op de balk is opperste concentratie vereist.

    Agnes Corbeij
  • Groepsfoto van groep 3 en 4

    De Gemzen

De Gemzen 'strijden' samen

BUNNIK Alle jeugd-recreatieleden van gymnastiekvereniging De Gemzen in Bunnik maakten afgelopen zaterdag hun opwachting in de Rijnzaal voor de onderlinge wedstrijden. De spanning was van de gezichten af te lezen, net als de opluchting na de oefeningen. De spanning wat hem niet in wie er zou winnen, maar of de oefening goed zou lukken, ook als papa en mama kijken.

Agnes Corbeij

Gymnastiekvereniging De Gemzen bestaat al zo'n veertig jaar. Vanaf de kleuters tot de volwassenen leeftijd kan hier lekker bewegen om fit te blijven en voor de gezelligheid. Sinds november heeft de vereniging een nieuwe voorzitter, of eigenlijk een voorzittersduo, bestaande uit Margreet van Zanten en Martine Bosman. Zij namen het stokje over van Winny Toersen, die het zo'n negen jaar had gedaan.

PUBLIEK De onderlinge wedstrijden worden elk jaar georganiseerd. Niet zozeer om te laten zien wie er het beste is, maar vooral om alle gymnastiekers en turners de kans te geven om aan het publiek te laten zien wat ze allemaal al kunnen. En daarvan zijn de ouders langs de kant onder de indruk. "Mijn dochter zit anderhalf jaar op gymnastiek en het is ongelooflijk wat ze al geleerd heeft. Van veel dingen denk ik dat ik het zelf niet kan." De deelnemers droegen ook bijna allemaal het nieuwe pakje van de vereniging.

De onderlinge wedstrijden werden ondersteund door een aantal vrijwilligers. Voor de inschrijving, de catering, de begeleiding bij de oefeningen en de jurering. De deelnemers kwamen onder begeleiding van muziek de zaal in en namen plaats bij verschillende toestellen. Iedereen kwam langs de rekstok, de mat, de balk en de kast. Voor en na elke oefening werd de jury gegroet, wat op zich al een oefening was om dat allemaal tegelijk te doen.

NIVEAU Winnie (7) is sinds drie jaar lid van De Gemzen en liet mooie oefeningen zien. Maar moeder: "Gymnastiek is een leuke sport omdat je het altijd op je eigen niveau kan doen. Het is ook nog eens heel erg handig dat het vanuit de buitenschoolse opvang te regelen is, het is ernaast."

De vereniging gaat de laatste jaren gebukt onder een tekort aan leiding. Er zijn een aantal leiders gestopt en te weinig voor teruggekomen. Daardoor kunnen minder lessen gegeven worden dan gewenst. Voorzitter Margreet: "We hebben nu een wachtlijst voor groep 3 en 4. Dat is erg jammer, want er is ruimte genoeg in de zaal. Bij de kleuters is overigens wel nog genoeg ruimte, op vrijdagmiddag."

RUIMTE Ook voor jongens en tieners is er ruimte. Op donderdagmiddag komen de jongens aan bod en naast het turner, kunnen jongeren ook meedoen met het trampolinespringen in de springploeg. Zij gaven afgelopen zaterdag een demonstratie.

Martine werd voorzitter met een duidelijk reden. "Het is prachtig om te zien hoeveel plezier  de kinderen hebben. En ze leren snel. Ik zit zelf bij de volwassengroep en ik ging ook even op die balk staan. Nou, dat is niet makkelijk, kan ik je vertellen."

De onderlinge wedstrijden werden afgesloten met een prijsuitreiking en een groot applaus voor alle sporters.