• Veel trainingen werden afgelopen seizoen afgelast wegens het slechte veld.

    Kuun Jenniskens

Aurora gaat niet voor kunstgras

WERKHOVEN Zo'n zeventig leden van SV Aurora kwamen vorige week woensdag naar de bijzondere ledenvergadering over het onderwerp kunstgras. Het bestuur legde de mogelijkheden en financiële consequenties voor en wilde de mening van de leden peilen. De overgrote meerderheid  houdt liever natuurgras.

Agnes Corbeij

Voorzitter Wijbe Douma legde drie scenario's voor. Het eerste is de aanleg van een wedstrijd kunstgrasveld. De kosten die daarmee gemoeid zijn - 3,5 ton - gaan ver boven de pet van de kleine voetbalvereniging, dus deze mogelijkheid had het bestuur zelf al afgeschoten. Twee opties bleven over.

Het bestuur gaf haar voorkeur aan voor de aanleg van een kunstgras trainingsveld. Dit kan financieel, maar de contributie stijgt dan met 29 tot 43 procent. De gemeente heeft toegezegd een ton te willen bijdragen, aangezien Bunnik '73 dat bedrag twee jaar geleden ook kreeg voor de aanleg van kunstgras. Ook SV Odijk krijgt een ton van de gemeente voor de aanleg van een kunstgrasveld.

ALTIJD TRAINEN De vereniging zou zelf nog ruim een ton moeten bijdragen. Dat kan geleend worden, of bij elkaar geschraapt door subsidies, acties, zelfwerkzaamheid en beleggingen in obligaties. Hoe meer geleend wordt, hoe groter de contributieverhoging. Het belangrijkste voordeel van een kunstgrasveld is dat er altijd getraind kan worden, ook in de winter en bij nat weer. Daar kwamen de afgelopen jaren heel veel klachten over binnen.

De wedstrijden van de senioren en junioren vanaf de D teams kunnen niet op een kunstgrasveld  met dergelijke afmetingen gespeeld worden. En dat was een bezwaar van een aantal aanwezigen. "Als we nu akkoord gaan met dit kunstgrastrainingsveld, komt het kunstgraswedstrijdveld er nooit meer. We wachten liever een paar jaar om te sparen voor een volwaardig wedstrijdveld."

CONTRIBUTIE De vraag is of die kans er ooit komt. Een voorstander van het trainingskunstgrasveld: "Nu kunnen we een ton krijgen van de gemeente. Je weet niet of dat over vijf jaar nog steeds kan." Een ander argument tegen het kunstgrastrainingsveld is de contributieverhoging. "Er zijn ook gezinnen met vier kinderen voor wie dat lastig is. Als zij daardoor van voetbal af gaan, krijg je juist weer minder contributie binnen." Ook spelen veel leden liever op natuurgras.

De conclusie van de avond was dat leden liever zien dat de drie natuurgrasvelden een goede onderhoudsbeurt krijgen en dat ook het tweede veld verlichting krijgt. Daarmee wordt de belasting van de velden verdeeld. Daar zouden de leden die ton van de gemeente ook graag in steken. Het is de vraag of de gemeente daarin mee wil gaan, maar het bestuur gaat het aankaarten. Aangezien niet alle leden aanwezig waren, houdt het bestuur ook nog een enquête.

RENOVATIE Het Sporthuis heeft al aangegeven het hoofdveld voor 45.000 te gaan renoveren en het tweede veld een opknapbeurt te gaan geven.