Mogelijkheden om de waarde van je woning te verhogen

09-12-2019, 10:12 |Van onze partner

Er zitten verschillende voordelen aan het verhogen van de waarde van je woning. Hierbij gaat het niet alleen om de portemonnee, maar ook je wooncomfort. Dit komt omdat een waardeverhoging vrijwel altijd gepaard gaat met een verbetering van je huis. De verbetering van je huis heeft ook weer een positief effect op jou. In dit artikel lees je een aantal mogelijkheden om de waarde van je woning te verhogen. 

Kies voor een aan- of uitbouw
Een vergroting van het totale aantal vierkante meters, heeft in de meeste gevallen als gevolg dat de waarde van je woning verhoogt. Dit komt simpelweg doordat er meer ruimte is om in te leven. Voorbeelden van aan- en uitbouwen zijn bijkeukens, dakkapellen of een dakopbouw. Over het algemeen liggen de kosten van een dakopbouw het hoogst, omdat specialisten hiervoor het meeste werk verrichten. Door een aan- of uitbouw te bouwen zorg je voor meer ruimte, waardoor een nieuw gezinslid, hobby of droomkamer geen ruimte problemen oplevert.

Verbeter het energielabel 
Het energielabel gaat steeds zwaarder wegen voor de uiteindelijke waarde van je huis. Het label laat je zien hoe energiezuinig het huis is. Je ziet momenteel al dat huizen met een A-label al 2 tot 3% meer waard zijn dan huizen met een B-label of lager. In die toekomst verwacht men dat dit alleen nog maar zwaarder gaat wegen. Voorbeelden om je huis energiezuiniger te maken zijn zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen of groendaken. Wanneer je bijvoorbeeld een plat dak vervangt voor een groendak, zorg je voor een betere isolering en afvoer van het regenwater. Hierbij heeft de betere isolering een positieve werking op het energielabel.

Geef je tuin een make-over
Wanneer je tuin er goed verzorgd bij ligt, schatten potentiële kopers de waarde van het huis hoger in, waardoor ze eerder bereid zijn om over te bieden. Het is daarom een goed idee om ook je tuin aan te pakken als je de waarde wilt verhogen. Er zijn een aantal aandachtspunten bij het updaten van je tuin. Denk bijvoorbeeld aan een praktische inrichting, waar wil je de tuin voornamelijk voor gebruiken? Wil je een gazon met speelruimte of juist een terras om op te borrelen of barbecueën? Wanneer je eenmaal hebt besloten wat je wilt, is het verstandig om eerst een schets te maken voordat je het zelf gaat aanleggen of een hovenier inschakelt.