Dit verandert er aan je zorgverzekering in 2020

27-09-2019, 08:51 |Van onze partner

De zorgverzekering verandert ieder jaar, zo ook weer in 2020. In dit artikel beschrijven we de veranderingen voor de zorgverzekering in 2020.
 

Verandering basisverzekering
De overheid bepaalt voor ieder jaar weer de inhoud van de basisverzekering, de zorgverzekering die voor iedereen verplicht is. Voor de zorgverzekering 2020 zien we daar de volgende toevoegingen:
- Logeervergoeding. Als je langer dan drie achtereenvolgende dagen opgenomen moet zijn in het ziekenhuis, heb je recht op een logeervergoeding. Deze vergoeding is maximaal 75 euro per nacht. Handig voor mensen die vanaf ver moeten komen voor een onderzoek.
- Er komt een vergoeding uit de basisverzekering voor de specialist ouderengeneeskunde en arts verstandelijk gehandicapten. Momenteel wordt de zorg hiervan gesubsidieerd, per 2020 komt het uit de basisverzekering.
- Geneesmiddelen waarvoor geen vergoeding is, maar die wel bereid kunnen worden door de apotheek zullen ook vergoed worden.
- In 2020 zal je geen eigen risico meer betalen voor het ‘stoppen-met-roken‘- programma.
 

Premiestijging
Verder zien we weer een premiestijging. Voor de zorgverzekering 2020 maakte het kabinet een voorspelling van 37 euro per jaar aan stijging. Ondertussen heeft de eerste zorgverzekeraar al de premie verhoogd met 72 euro per jaar. Dat lijkt een betere indicatie voor de andere verzekeraars. Ook niet onbelangrijk: de collectieve korting wordt gehalveerd. Die is nu nog maximaal 10%, en dat wordt dus 5%. Ruim 60% van alle Nederlanders is via zo’n collectief verzekerd. Zij zullen dus een veel hogere premiestijging zien. Het ligt in de lijn der verwachting dat er een grotere groep dit jaar een nieuwe zorgverzekering gaat kiezen. Of in ieder geval een vergelijking maken.
 

Vergelijken
Het vergelijken van je zorgverzekering is tegenwoordig veel makkelijker. Door de diverse online zorgvergelijkers kan je geholpen worden met het vinden van een nieuwe zorgverzekering. Daarbij dien je te letten op de dekking van je zorgverzekering (zorgkeuze, en aanvullende verzekering dekking) en de premie die je daarvoor betaalt.