Daarom moet je water blijven drinken

Veel mensen hebben dagelijks een flesje water mee naar kantoor. Goed voor de dorst, goed voor de huid. Hydrateren nietwaar! En in de zomer kun je helemaal niet zonder. Waar is het nog meer goed voor?

05-09-2019, 15:50 |Van onze partner

Het voedingscentrum raadt volwassenen aan iedere dag 1,5 tot 2 liter water te drinken. Best gek dat in veel kindertassen zo’n elastiek wordt aangetroffen waarachter een drinkbeker kan worden geklemd. Bij tassen voor volwassenen ontbreekt dat vaak. En heel enkele keer zit er een zijvak waar bijvoorbeeld een Dopper of bidon in past, maar veelal moet de waterbidon gewoon ergens in de laptoptas gestopt worden. Dan is de behoefte aan een ruim exemplaar logisch.  Gelukkig zijn er tegenwoordig veel tassen die die ruimte bieden. Burkely is er daar eentje van. Prachtige leren tassen waar je echt heel veel in kwijt kunt. Van laptop tot drinkfles. En alles wat daartussen zit. 
 

Waar is water goed voor?
Heel verstandig dus om iedere dag zo’n waterfles met je mee te nemen, maar waar is dat allemaal goed voor?  Water is, net als zuurstof, het belangrijkste als het gaat om onze gezondheid. Het is eigenlijk de basis van alle mogelijke biologische processen in ons lichaam. Het voert aan en af. Met name het spijsverteringsstelsel kan niet zonder. Water is het belangrijkste transportmiddel voor voedingsstoffen en afvalstoffen.  Daarnaast zorgt het ook voor de warmteregulatie in ons lijf. De lichaamstemperatuur is van levensbelang en water dus onmisbaar. Daarom moet je zoveel drinken als je koorts hebt, omdat water warmte opneemt en als je oververhit bent of het gewoon warm hebt zorgt het transpireren voor de afvoer van warmte. Dat transpireren is eveneens vocht ofwel water. 
 

Drie dagen zonder water en het gaat mis
En dan moet je weten dat we kunnen overleven als we een maand geen voeding tot ons nemen. Maar na drie dagen zonder water, leggen we het loodje. Daarmee is het bewijs wel geleverd. 

Er is nog een aantal redenen om water te drinken: 
-je huid blijft er soepel bij. Zonder water droog je immers uit en je huid dus ook. Zou je er rimpels mee kunnen voorkomen? 
-wie wil afvallen moet 2 liter water per dag drinken. Door te drinken wordt het hongergevoel enigszins afgeremd en bovendien voert het afvalstoffen makkelijker af. En die wil je inderdaad juist kwijt. Bovendien houdt het je ook fitter.
-je organen werken optimaal als er genoeg vocht in je lichaam zit. Er worden immers afvalstoffen goed afgevoerd en voedingstoffen aangeleverd. Allemaal dankzij dat water. 
-als je niet genoeg drinkt, gaat je conditie ofwel je energievoorraad al snel omlaag. Ook dat heeft weer met de toevoer van die voedingsstoffen te maken. 
-het bloed stroomt er beter door, waardoor het makkelijker voedingstoffen opneemt en afvalstoffen afvoert.