• NOC*NSF

Zwemmer Austin Namesnik naar European Youth Olympic Festival inGyör

ODIJK De 15-jarige Austin Namesnik zal van 23 tot 29 juli Nederland vertegenwoordigen op het EYOF, het European Youth Olympic Festival. Tijdens de Nederlandse Jeugd en Junioren kampioenschappen zwemmen in het Pieter van den Hoogenband zwembad in Eindhoven behaalde hij in juni maar liefst vier titels: 100 vlinder, 100 rug, 50 vlinder en 50 rug. Ook bij de 4x100 estafette vrije slag stond hij op het podium. Met de 100 rug behaalde hij de limiet voor deelname aan het EYOF.

Maar liefst 75 toptalenten komen volgende week in actie bij het Europees Jeugd Olympisch Festival in de Hongaarse stad Györ. De jonge topsporters, in de leeftijd van 13 tot en met 17 jaar, komen in actie bij atletiek, judo, handbal, kano, turnen, volleybal en zwemmen. Austin Namesnik zal bij het zwemmen ons land vertegenwoordigen. Het Nederlandse team staat onder leiding van chef de mission Pieter van den Hoogenband.

EXCELLEREN, SAMEN EN RESPECT Pieter van den Hoogenband is ontzettend blij met dit team. "We hebben een prachtig team van maar liefst 75 sporters, jongens en meiden, uitkomend in zeven takken van sport. Dit geeft wel aan dat er de nodige potentie is. We staan met dit team voor Excelleren, Samen en Respect. We gaan ervoor om met z'n allen boven onszelf uit te stijgen, de sporters willen hun allerbeste prestatie ooit neerzetten. Als ze elkaar daar binnen het team in kunnen inspireren, zou dat prachtig zijn. Nog een paar dagen en dan gaat dit multisportevenement van start. Zelf heb ik ook bij het EYOF mijn allereerste Olympische ervaring opgedaan. Dat was in 1993 in Valkenswaard. Ik kan niet wachten om nu deze jonge enthousiaste toptalenten bij hetzelfde evenement in actie te zien."

VLAGGENDRAGER Handbalster Zoë Sprengers is gevraagd om tijdens de openingsceremonie in Györ de Nederlandse vlag te dragen. "Zoë neemt als handbalster haar team ook op sleeptouw. Ze roert haar mondje in het veld, oogt goed in balans, heeft een krachtige uitstraling. Kortom: een echte aanvoerster," motiveert Van den Hoogenband zijn keuze. "Dit is wat we als Talent Team willen uitstralen en met de keuze voor Zoë als vlaggendrager wil ik dat graag benadrukken."

EYOF Het NOC*NSF Talent Team Györ 2017 neemt van 23 tot en met 29 juli deel aan de veertiende zomereditie van het Eurpean Youth Olympic Festival (EYOF). Dit topsportevenement voor zo'n 2500 jonge talenten uit 50 landen wordt georganiseerd onder auspiciën van de vereniging van Europese Olympische Comités (EOC). Het EYOF wordt iedere twee jaar georganiseerd en kent een zomer- en een wintereditie. Naast de internationale wedstrijdervaring die de talenten bij het EYOF opdoen, leren ze over hun eigen functioneren in een groep van topsporters. Vaak is dit evenement een stimulans op de nog lange, vaak moeizame weg naar de seniorentop. Zo draagt het EYOF bij aan de voorbereiding op de volwassen Olympische Spelen.

Meer informatie over het evenement is te vinden op www.nocnsf.nl/gyor2017.