• Onderzoek UU en UMC

Zwangere vrouwen gezocht voor onderzoek van de Universiteit Utrecht en UMC Utrecht

UTRECHT Nú helpen om in de toekomst levens te verbeteren: dit kan door mee te werken aan een uniek, grootschalig wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht. Voor het 'YOUth-onderzoek' zijn zij hard op zoek naar vrouwen die minder dan 19 weken zwanger zijn en in de provincie Utrecht wonen.

Het doel van het onderzoek is ontdekken hoe hersenen en gedrag elkaar beïnvloeden. Hoe een kind zich ontwikkelt, hangt voor een groot deel af van de genen die het heeft gekregen en de omstandigheden waarin het opgroeit. Maar hoe komt het dat er grote verschillen zijn hóe en óf je op latere leeftijd bepaald gedrag ontwikkelt? En beïnvloeden de hersenen het gedrag, of andersom, of allebei?

KINDERKENNISCENTRUM Aanstaande ouders worden met hun kindje in 10 jaar tijd 3-6 keer uitgenodigd in het KinderKennisCentrum van de Universiteit Utrecht. In totaal leveren uiteindelijk 6.000 kinderen uit de provincie Utrecht het YOUth-onderzoek een berg informatie van onschatbare waarde.

3D-ECHO Het onderzoek houdt in dat bij 20 en 30 weken zwangerschap een 3D-echo wordt gemaakt van de hersenen. Na de geboorte wordt het kindje nog 4 keer uitgenodigd tot het ongeveer 6 jaar oud is. Onderzoekers vragen, meten en bestuderen onder andere de hersenen, de sociale interactie, de omgeving en biologische aspecten. Als we beter snappen waarom kinderen verschillen kunnen we toekomstige generaties beter helpen. Als kinderen goed en gezond kunnen opgroeien helpt dat onze hele samenleving.

Via www.youthonderzoek.nl/meedoen<http://www.youthonderzoek.nl/meedoen> kunnen zwangere vrouwen die minder dan 19 weken zwanger vrijblijvend een informatiepakket opvragen.