Zwaan gedood door nekbreuk

LANGBROEK Vanochtend is aan de Langbroekerdijk (ter hoogte van de Strijp) een zwaan dood op het nest aangetroffen. De zwaan blijkt met een scherp voorwerp, waarmee haar nek werd gebroken, om het leven te zijn gebracht.

Kuun Jenniskens

Vanochtend om 9 uur kwam er een melding binnen bij het Burgernet Langbroekerweteringgebied dat er een dode zwaan bij het nest lag. Toen Gezinus Vrielink - oud brigadier van de veldpolitie en initiatiefnemer van het Burgernet - bij het nest aankwam, bleek de Dierenambulance de gedode zwaan al mee te hebben genomen. Op verzoek van Gezinus Vrielink heeft de Dierenambulance de zwaan aan hem overgedragen, omdat hij wilde onderzoeken wat er was gebeurd. Er waren geen schotwonden of anderen verwondingen te zien. Met een scherp mesje sneed hij de hals open en daar was een duidelijke nekbreuk zichtbaar. Vrielink is met de zwaan naar het nest teruggekeerd, om een reconstructie te doen. Op dat moment zijn ook deze foto's gemaakt. Vrielink deed ook direct aangifte bij de politie.

"Vermoedelijk is de zwaan in de duisternis met een spade of een ander scherp voorwerp hard op de hals geslagen", zegt Vrielink. "Een spade lijkt het meest voor de hand liggend, want dan hou je een meter afstand ten opzichte van het dier, dat vermoedelijk sliep. Na zo'n uithaal is zo'n dier kansloos. Ik kan niet anders concluderen dat de doodsoorzaak bruut geweld is geweest."

Volgens Gezinus Vrielink zat het zwanenechtpaar sinds twee weken op dit nest te broeden. Alle eitjes bleken vanochtend ook uit het nest verdwenen. "De eieren zijn meegenomen. Mogelijk zijn ze kapot gegooid. Maar ze kunnen ook zijn meegenomen om ze in een broedmachine verder uit te broeden om vervolgens de 8 weken oude kuikens voor veel geld te verkopen."

Het mannetje is nog niet bij het nest gezien.

Gezinus Vrielink van het Burgernet vraagt om iedereen die meer weet over dit voorval, hem te bellen op 06-34100615.

"Ik wil dit graag opgelost zien. Als Burgernet zijn we zeker ook waakzaam op deze zware vorm van dierenmishandeling."

Gezinus heeft foto 's gemaakt om aan de politie te tonen, en doet hetzelfde wat de Dierenambulance met de zwaan zou hebben gedaan: namelijk het dier teruggeven aan de natuur door het ergens in een bos te leggen.