Buurt AED-actie in Odijk Zuid van start

ODIJK De buurt Zeisterweg-van Haaftenlaan en Maria van Boechoutlaan (ook wel bekend als het gebied van Buurtwhatsappgroep Odijk Zuid) start een actie om geld op te halen voor een AED in de buurt. Via het platform BuurtAED.nl van de Hartstichting kunnen buurtbewoners geld ophalen om zo samen een levensreddende AED te kopen. De actie is hier te vinden: https://www.buurtaed.nl/project/buurtaed-voor-zeisterweg-3984-odijk.

Initiatiefneemster van de actie, fysiotherapeute Sonja de Cocq van Fysio Vrij Odijk, liep al een jaar met het plan rond om met een actie te starten. Het bericht in Bunniks Nieuws van een Buurt AED-project in een andere wijk in Odijk hielp haar over de drempel.

Deze AED komt te hangen op een 24 uurs toegankelijke plek aan de Zeisterweg tussen Wethouder Hollaan en het van Haaftenplantsoen, zodat weer een nieuw deel van Odijk de beschikking heeft over een AED.

Inmiddels is binnen 3 dagen al 50% van het benodigde bedrag binnen. Met een donatie van 15 tot 25 euro kan men, samen met 60 tot 80 buurtbewoners, al een AED in de buurt realiseren. Stichting Vrienden van het Witte Kerkje heeft ook een bijdrage toegezegd.

Elk jaar krijgen zo'n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van de gevallen vindt zo'n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren met een AED. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn bij het slachtoffer. Daarom is het belangrijk dat er in elke buurt een AED aanwezig is.

Om van heel Nederland zo'n '6-minutenzone' te maken zijn 30.000 AED's nodig die dag en nacht beschikbaar zijn en zijn aangemeld bij oproepsysteem HartslagNu. Op dit moment zijn in Nederland 15.000 AED's aangemeld bij het oproepsysteem, waarvan er 10.000 dag en nacht beschikbaar zijn. Deze BuurtAED-actie draagt bij aan het realiseren van deze landelijke 6-minutenzone.

Lees meer op www.buurtaed.nl