• Margriet Hunse

Zij-instromer in de zorg

,,Het werk is soms zwaar, geestelijk of lichamelijk, dat kan ik niet ontkennen."

BUNNIK Deze week is het de Week van Zorg en Welzijn. De week is onderdeel van een landelijke campagne om aandacht te vragen voor de mensen die in de zorg werken, op welk gebied dan ook. Een van die mensen is Erika Molthoff. Drie jaar geleden besloot zij zich te laten omscholen voor een baan in de verzorging bij QuaRijn.

door Margriet Hunse

,,Ik heb 30 jaar gewerkt als secretaresse. Dat deed ik met veel plezier. Toen ik mijn baan kwijtraakte, ben ik vrijwilliger geworden in het winkeltje van het Ewoud en Elisabeth Gasthuis in mijn woonplaats Wijk bij Duurstede," vertelt Molthoff. Al snel vroeg activiteitenbegeleider Marlene van Dijk om als vrijwilliger in het dagcentrum voor thuiswonende dementerenden te komen werken. Dat resulteerde uiteindelijk in een oproepcontract, dus een betaalde baan bij QuaRijn. Na twee jaar liep dat contract af, maar toen vroeg de teammanager Molthoff of ze zich zou willen laten omscholen tot verzorgende.

ENERGIE Erika Molthoff: ,,Ik heb eerst thuis overlegd. Naast een baan van 32 uur moet ik een dag per week naar school en dan nog thuis studeren. Dat red je niet als je thuis niet mee hebt." In 2016 begon ze, op 54-jarige leeftijd, als leerling VIG3/MMZ op de Psychogeriatrische afdeling in Bunninchem. ,,Ik ben er aan begonnen met de gedachte: zolang ik het leuk vind, blijf ik het doen. En het is erg leuk. Het werk is soms zwaar, geestelijk of lichamelijk, dat kan ik niet ontkennen. Maar ik krijg er zoveel energie van! Je moet je ook blijven ontwikkelen in je werk, er is verdieping. Je kunt kundig worden op veel gebieden. Je werkt in een team van betrokken collega's. Het werk is heel afwisselend: je verzorgt cliënten, overlegt met artsen, onderhoudt contacten met de familie. Iedereen is anders, en geen dag is het zelfde. Je moet overzicht hebben, anticiperen, overwicht hebben. Precies zoals in mijn functie als secretaresse." Ze vindt het belangrijk om kwaliteit te leveren. ,,Ik werk vanuit mijn hart. Ik vind de menswaardigheid heel belangrijk. Je staat mensen bij in het laatste stuk van hun leven en doet wat je kunt om bij te dragen aan hun levensgeluk."

SPELDJE Over een paar maanden studeert Molthoff af. Ze heeft Marlene van Dijk gevraagd om haar het speldje te overhandigen. ,,Marlene is tenslotte degene die me heeft gevraagd om hier te beginnen." Van Dijk vind dat heel bijzonder. ,,Erika is geboren voor de zorg. Ze heeft zoveel geduld!" Als zij-instromer kijkt ze anders tegen bepaalde zaken aan, vindt Molthoff. ,,Je kijkt me een frisse blik tegen dingen aan." Van Dijk: ,,Maar je brengt natuurlijk ook levenservaring mee."

PILOT Een woordvoerder van QuaRijn meldt: ,,Er is een tekort aan personeel in de ouderenzorg. De doelgroep ouderen blijft toenemen, dus er zijn steeds meer mensen nodig met hart voor de zorg. Op 1 april start een pilot met zij-instromers. De kandidaten hiervoor zijn al gevonden." Na afloop van de pilot wordt gekeken of deze werkwijze een vervolg krijgt. Voor alle leerlingen in dienst bij QuaRijn, zij-instromer of niet, worden studiekosten en boeken betaald. Op het moment dat iemand zich meldt, wordt gekeken of en waar er plek is." Meer informatie, ook over de pilot, is te vinden op www.werkenbijquarijn.nl.