• De meeste middelbare scholieren uit de gemeente Bunnik gaan in Zeist naar school, zoals dit groepje uit Odijk.

    Margriet Hunse

"Zeister scholen opgescheept met problemen rond loting in Utrecht"

ZEIST/UTRECHT Voor veel leerlingen en ouders in Utrecht is een spannende ochtend aangebroken vanwege de lotingen op middelbare scholen: kunnen de kinderen naar de school van hun keuze? Door loting gebeurt het steeds vaker dat leerlingen naar omliggende gemeenten moeten uitwijken, zo meldt RTV Utrecht vandaag. Uit eerdere berichten van Bunniks Nieuws.nl bleek dat de loting in Utrecht ook gevolgen heeft voor Bunnikse kinderen.

RTV Utrecht/Mark van der Wel

Katholieke scholengemeenschap De Breul in Zeist zag het aantal leerlingen uit de stad Utrecht de afgelopen jaren fors stijgen. "Op het moment dat duidelijk wordt dat er op een school een loting is, dan zijn er ouders die zeggen: dat is ons te onzeker. Zij zoeken verder en komen dan in de regio uit", zegt rector Ferry Brokers. "Als ik naar vorig jaar kijk, zie ik dat we een extra klas hebben moeten formeren vanwege het forse aantal leerlingen uit Utrecht", verzucht Brokers. Hij vindt dat scholen in Zeist worden opgescheept met de problemen in Utrecht.

TE WEINIG OVERLEG De gemeente Zeist erkent dat er te weinig overleg is tussen gemeenten om de uitgelote leerlingen goed op te kunnen vangen. Wethouder Johan Varkevisser wil dan ook snel om tafel met de gemeente Utrecht. "Laten we het gesprek opzoeken en kijken hoe we dit met elkaar kunnen oplossen, zonder dat we een hek om de gemeente zetten. Dat kan namelijk in mijn ogen niet de bedoeling zijn", aldus Varkevisser.

GEEN PROBLEEM De gemeente ziet door de groei trouwens geen problemen onstaan. Als de vraag te groot wordt, dan zal er extra geld beschikbaar komen om de leerlingenstroom op te vangen. "Als de leerlingprognose aangeeft: er zit groei in de school, dan faciliteren we dat gewoon." Maar ook dan is de kou nog niet uit de lucht voor de schooldirecteur van De Breul. "Wij hebben dan leegstaande gebouwen en dan heeft de gemeente Zeist betaald om een piek op te vangen van Utrecht. Mijn stelling is dat Utrecht dat zelf moet doen", aldus Brokers.