• Pixabay

Geen Starbucks in Bunnik

BUNNIK Tankstation De Forten langs de A12 mag niet met een Starbucks worden uitgebreid. Volgens het college zit het een groen en open buitengebied in de weg. Het kan ook criminaliteit aantrekken, leert ervaring op andere locaties.

door Kuun Jenniskens

AFVAL Het college noemt meerdere redenen om een Starbucks langs de A12 bij Bunnik niet passend te vinden. Een dergelijke ‘anonieme’ plek heeft geen meerwaarde. Het trekt criminaliteit aan en zal onveilige situaties geven. Maar het vergroot ook de kans op meer zwerfafval, zo meent het college. Vanwege de afhaalservice noemt het college het zeer aannemelijk dat afval van bezoekers ook buiten het terrein belandt. 

OVERLAST Ook al is deze Starbucks alleen via de snelweg A12 te bereiken, gaat het college ervan uit dat bezoekers ook via de Parallelweg naar de Starbucks zullen gaan. Door de auto te parkeren in de berm langs de Parallelweg kunnen bezoekers te voet via de calamiteitendoorsteek - die zeker open moet blijven - de achterzijde van de Starbucks bereiken. Het college vreest voor verkeerstoename en overlast op deze smalle weg, en voor overlast voor fietsverkeer op deze weg.

Het college ziet als reden voor Starbucks om naar Bunnik te willen komen, de nabijheid van de stad Utrecht en de regio. Het is niet bedoeld om meerwaarde voor Bunnik te creëren.

BURGERKING In 2017 verleende het college ook al geen medewerking aan een Burger King op deze plek. Hiervoor hanteerde zij dezelfde argumenten. Het college is ook bang, wanneer ze instemt met de bouwactiviteiten voor een Starbucks, voor een groot deel de regie te verliezen. De kans bestaat dat later alsnog een Burger King of soortgelijke ondernemer zich op deze locatie gaat vestigen.