• Henny en Margje genieten van hun woning in het koetshuis van Nieuw Amelisweerd.

    Agnes Corbeij
  • Het uitzicht waar Henny en Margje elke dag mee opstaan.

    Agnes Corbeij

Wonen in een Koetshuis

BUNNIK Deze zomer besteedt 't Groentje aandacht aan bijzondere woonplekken in de gemeente. Deze week zijn we op bezoek bij Henny van der Eng (72) en Margje Stasse (67). Zij wonen in het koetshuis van landhuis Nieuw Amelisweerd.

Agnes Corbeij

Om hier te komen, rijd je over een prachtig bospaadje, alleen toegankelijk voor bestemmingsverkeer. Dan zie je eerst het witte landhuis Nieuw Amelisweerd en 100 meter daar voorbij staat het Koetshuis. Aan de voorkant zit de bakkerij van de Veldkeuken en daarachter wonen Henny van der Eng en Margje Stasse. Margje woont er al sinds 1982, Henny sinds 1993.

In de achttiende eeuw werd dit gebouw werkelijk als koetshuis gebruikt. De paarden en koetsen van de jonker stonden erin. Margje: "Vroeger zat hier beneden een bedstee, met een luikje. Vanuit het luikje kon de koetsier de paarden in de gaten houden." De bedstee is lang geleden weggehaald, net als vele andere originele elementen. De dikke balken in de constructie en het plafond zijn nog origineel.

VIES EN VOCHTIG Margje kwam hier in 1982, samen met haar ex-man. Daarvoor woonde ze in Amsterdam en Culemborg. "Het was een hele stap. Ik was de stad gewend. Destijds was het hier in huis erg vies en vochtig." Zelf verbeterden ze de hele woning. "Er was nog geen gas; dat is later wel aangelegd, net als CV."

Tegenwoordig is het een comfortabele woning. Margje: "Het enige ouderwetse wat betreft comfort is het enkel glas. Als ik de tuinslang op de ramen zet, komt het water aan de binnenkant naar beneden. Bij erge kou zet ik tuinkussens tegen de ramen, ter isolatie." Ook het bereik is ouderwets. "Onze internet verbinding bijvoorbeeld is heel erg traag."De kinderen van Margje zijn op deze plek opgegroeid. Margje: "Dat had voor- en nadelen. Ik moest ze altijd halen en brengen." Met een lach voegt ze toe: "Een ander groot nadeel vonden de kinderen dat je hier niet kunt rolschaatsen."

UITZICHT Daartegenover staan veel voordelen. Henny: "Als je ziet welk prachtig uitzicht wij hebben, begrijp je het wel." Het mooie bos, met af en toe een ree of een vogel die voorbij komt, ziet er paradijselijk uit.Toch zou niet iedereen hier willen wonen, aldus Margje: "Je moet niet bang zijn voor muizen of vleermuizen. Ook hebben we wel eens een bijennest in de slaapkamer gehad en een ringslang in de vijver. Bij de buren zat hij in huis. Een steenmarter heeft de bedrading van de auto wel eens gesloopt en er is wel eens een ree overleden nadat hij had vastgezeten in ons hek."

LYME Maar het vervelendste dier is een stuk kleiner. Margje: "De teek. Beiden hebben we vaak teken, alleen dit jaar had ik er al drie, Henny twee." Margje voelt en herkent de beesten snel en verwijdert ze dan meteen, maar toch ging het mis. "Ik heb de ziekte van Lyme gehad. Waarschijnlijk begon het tien jaar geleden al, maar vier jaar geleden zakte ik echt door mijn benen. Door behandeling was ik er binnen twee jaar helemaal vanaf, gelukkig."

Iedereen die het idee heeft dat de landgoedbewoners afgesloten zijn van de buitenwereld, zit er goed naast. Henny: "We fietsen in twaalf minuten naar het Ledig Erf in Utrecht." Ook is het nooit helemaal stil. Margje: "We horen altijd de snelweg. Het is een constante zoem, net als de golven als je aan zee woont. En wat die, volgens ons echt onnodige, verbreding van de A27 voor ons gaat betekenen, is ook niet duidelijk, maar beter zal het er niet op worden."

PARK Het landgoed zelf is steeds drukker geworden. Margje: "In die 35 jaar is het erg veranderd. Er zijn keurige wandelpaden aangelegd, overal staan wegwijzers, het is meer een park geworden." De vele recreanten zijn een heel enkele keer lastig. Margje: "Het is wel eens gebeurd dat iemand met een camera voor ons raam staand foto's van ons interieur maakte, alsof wij onderdeel zijn van een museum, zoals de Zaanse Schans."

Henny en Margje hopen hier nog heel lang te kunnen blijven wonen. "We genieten ook heel erg van het saamhorigheidsgevoel met de overige bewoners van de landgoederen. Er is een actieve buurtvereniging en ik zit bij een leesclub. We delen echt lief en leed."

 

FILMPJE Volgende week volgt een nieuwe aflevering over een andere bijzondere plek om te wonen. Een aantal dagen daarvoor verschijnt een filmpje op bunniksnieuws.nl, waarin een tipje van de sluier wordt opgelicht. Iedereen kan een gokje wagen waar deze plek is.