• Tussen Rijn en Lek, kersenfestival in Cothen.

    Mel Boas
  • 'Viswijven' kunnen ook een grote mond opzetten!

    Mel Boas

Wijk staat weer op z'n kop tijdens shantyfestival

WIJK BIJ DUURSTEDE Het Wijks shantykoor Tussen Rijn & Lek organiseert 29 september voor de zestiende keer het shantyfestival. Een middag met zes podia verspreid over de oude stad, veel gezelligheid en een haven vol antieke schepen van de Lekko dagen. Kortom: het is feest in Wijk.

Het eerste festival werd georganiseerd ter gelegenheid van 700 jaar stadsrechten van Wijk bij Duurstede, in 2000. Inmiddels zijn we 18 jaar verder en heeft het Wijkse festival een grote naam opgebouwd in het shanty-wereldje. Al jaren is er vanuit de omliggende plaatsen veel vraag om te mogen deelnemen aan het festival. Dit jaar krijgen ze hun kans om in de oude wereldhaven Dorestad zeemansliederen ten gehore te brengen.

Zaterdag zal in het teken staan van antieke schepen, zeelui en viswijven. Shanty's: het was het zware sjouwwerk met het laden en lossen van de zeeschepen dat de shanty's deed ontstaan. Gezwoeg met balen op de rug, en dat dagen achtereen. Daar kon men wel wat vrolijkheid en ritme bij gebruiken. Iets dat het werk wat lichter maakte.

VERBLIJF OP ZEE Zeemansliedjes verwoordden de sfeer na een wekenlang verblijf op zee. Als dan eindelijk land in zicht kwam en een haven werd binnengelopen, wisten ze zich geen raad en liepen ze zo snel mogelijk een kroeg met mooie meiden binnen. De Oostenrijkse zanger Freddy Quinn verwoordde het in een van zijn liedjes heel treffend: "Ich hab heimweh nach Sankt Pauli und der Reeperbahn".

DE OVERKANT Het visserslied is het verhaal van de vrouwen die, altijd met te weinig geld, het huishouden draaiend moesten houden. Tegen de tijd dat het schip binnen moest lopen, stonden ze, met hun meestal rijke kinderschaar, uren te wachten op het strand. Tót aan de overkant een notendop verscheen waar hun man en vader op moest zitten. Als één van de twee tenminste niet overboord was geslagen. Eenmaal in de haven was de eerste gang naar het kantoor van de reder, waar, heel nederig met de pet in de hand, het schamele loon in ontvangst werd genomen. Dit alles, met heel wat sentiment, vormen de ingrediënten voor een middag vol sfeer en meedeinen in de Wijkse binnenstad.

DE DEELNEMERS UIT WIJK EN 'BUURSTEDEN'

Achterveld: De Ankervelders Veenendaal: Vooranker

Culemborg: Havenkoor Deining Vleuten: Windstilte

Driebergen: Driemaster Woerden: Bravour

Driebergen: Zeevrouwenkoor Waterzooi Woudenberg: Poortzangers

Maarssen: Parlevinkers Zeist: Nootdweer

Nieuwegein: Brulboei

Wijk bij Duurstede: Tussen Rijn & Lek (buiten mededinging).

EXCELSIOR Al voordat de eerste shanty's klinken, zal winkelcentrum De Heul het spits afbijten met de Cothense fanfare Excelcior. Vanaf 10.45 uur zullen zij samen met hun majorettekorps het winkelend publiek een show aanbieden. Een half uurtje later zal ook op de markt de eerste muziek te horen zijn. Vanaf het bordes zullen de 'Parels van de Kromme Rijn' hun beste beentje voorzetten om het juiste sfeertje ook daar te creëren.

WELKOM Rond het middaguur start vanaf het 'Huis der Gemeente' de optocht. Voorafgegaan door Excelsior gaan de circa 500 zangers richting marktplein. Daar zal burgemeester Poppens de koren uit de buursteden verwelkomen.

WIJKSE ZUIDWESTER De koren gaan strijden om een nieuwe Wijkse Zuidwester. Dit jaar kreeg de Wijkse kunstenares Nelleke Lengkeek de opdracht een nieuw ontwerp te maken. Het een andere zuidwester geworden, maar het enthousiasme van de koren zal er niet minder om zijn.

START Om ongeveer 12.30 uur zal de burgemeester de bel luiden, waarna de zangers naar de podia gaan. Om klokslag 13.00 uur kan het gezelligste shantyfestival van Midden Nederland beginnen.

PODIA EN LOCATIES

Vanaf 13.00 uur zijn de koren afwisselend te bewonderen op de verschillende podia in de stad: het RABObank podium op de Markt, het Autobedrijf VERBEEK podium op plein voor de HEMA, het Veldpoortstraatpodium (ter hoogte van Van Ginkel muziek), het podium tegenover de RK kerk, het Mazijk 't Hoff podium in de Mazijk, het Dijkstraat/Walmuurpodium.

De prijsuitreiking is om 17.00 uur op het podium op de Markt.