• Beuk

Wie is wie op Hydepark

DOORN IVN Heuvelrug en Kromme Rijn houdt een winterse excursie op landgoed Hydepark. Wie geïnteresseerd is in bomen en struiken kan 's winters zijn hart ophalen. Juist in deze tijd tonen bomen en struiken kenmerken die in andere jaargetijden niet of zeer moeilijk zijn waar te nemen omdat al het blad veel dingen verhult.

De vorm van de kroon is eigenlijk alleen in de winter mooi te zien omdat die dan pas doorzichtig is. Men zal niet direct geloven dat veel bomen en struiken aan een simpel takje, met maar een paar knoppen er aan, al op naam

te brengen zijn. En dan gaat het niet alleen om de vorm, grootte paardenkastanje) en plaatsing van de knoppen, verspreid of paarsgewijs, soms zijn de knoppen zelfs bijna niet te zien zoals bij de Robinia. Zijn de knoppen zwart en afgerond dan kan het alleen maar de es zijn. Zijn de knoppen lang en puntig dan is er waarschijnlijk sprake van de beuk.

Het Landgoed Hydepark is in 1886 tot 1888 door Henri Copijn ingericht in de late landschapsstijl. Hierin werd een natuurlijk landschap gecombineerd met formele elementen. Typerend voor Hydepark waren slingerende paden, vrijstaande bomengroepen op heuveltjes, zichtlijnen en holle grasvlaktes die werden begrensd door losse beplanting op hoger gelegen delen. Heuvelachtige delen werden aangelegd, waarlangs een diepgelegen beekje slingerde tussen langgerekte wallen beplant met eik, beuk en esdoorn.

Excursie: zondag 14 januari van 14.00 uur tot 16.00 uur. Start: Driebergse straatweg 50 3941zx Doorn. Inlichtingen: Jacques Horsten ivnhkr@gmail.com of IVN-telefoon: 06 37399423