• Wethouder Erika Spil (P21) met de hoogbouw op de achtergrond die ze voor Bunnik acceptabel acht

    Kuun Jenniskens

Wethouder Spil: groei vraagt om woningbouw, exact aantal nog niet bekend

ODIJK Bunnikse inwoners moeten erop rekenen dat de komende jaren significant in de kernen wordt bijgebouwd. Om als zelfstandige gemeente overeind te blijven, aldus wethouder Erika Spil (P21). Vanuit de regio ligt er de aanname dat er tot 2040 in de regio (onder andere bestaande uit Bunnik, De Bilt, Houten, Utrecht, Zeist) 82.000 woningen extra gebouwd moeten worden.

EERST INBREIDEN De onderzoekers hebben twee weken geleden het startsein gekregen. Zij kijken in de gehele regio naar mogelijkheden om woningen 'in te breiden'. Inbreiden betekent bouwen binnen de bestaande kernen. Dat heet ook wel 'bouwen binnen de rode contour'. Dat kan bijvoorbeeld op plekken in de kernen waar een bedrijf vertrekt. Spil: "De onderzoekers gaan zo breed mogelijk plekken aanwijzen - ongeacht politieke gevoeligheden."

Locaties waaraan de gemeente denkt zijn: Van Zijl aan de Molenweg, houthandel Van Dam, maar ook de kringloopwinkel aan de Kosterijland in Bunnik, en kleine bedrijventerreinen in de kern Odijk.

APPARTEMENTEN De wethouder verwacht dat in de gemeente vooral appartementen moeten worden bijgebouwd: "De vraag naar appartementen is groot. Wij krijgen hier wekelijks telefoontjes van ouderen die een appartement zoeken. Er staan hier relatief veel eengezinswoningen."

In de papieren krant van deze week leest u meer over de woningbouwopgave.