Werkzaamheden leveren al een hoefijzer op

Maandag 17 augustus begonnen de werkzaamheden. De Parallelweg was al snel verdwenen, fietsers worden - tussen het gemeentehuis en het witte huis met de apen - omgeleid via de gefreesde busbaan. Het autoverkeer heeft, zoals voorspeld, ook hinder van de werkzaamheden, die nog tot half oktober duren.

Verplicht bij dergelijke grondwerkzaamheden is archeologisch onderzoek. Archeologisch adviesbureau RAAP deed afgelopen week onderzoek op de plek waar voorheen de parallelweg liep richting Bunnik. In de eerste week werden er meerdere vondsten gedaan, waaronder een hoefijzer. Of dat een goed teken is, is nog maar af te wachten. De onderzoekers verwachten komende week meer aan te treffen uit de Romeinse tijd, de Late Middeleeuwen en eventueel uit de IJzertijd. Dat laatste ligt misschien te diep. Dat heeft echter ook voordelen. "Als het diep ligt, is het in elk geval goed beschermd."

De werkzaamheden worden uitgevoerd in opdracht van de provincie Utrecht. Het deel tussen de A12 en het kruispunt N229-Zeisterweg krijgt een nieuwe deklaag en nieuwe wegverlichting. Maar de belangrijkste wijziging zullen de stoplichten zijn, die neergezet worden op de kruising N229-Singel. Het doel is het verbeteren van de verkeersdoorstroming en bevorderen van de veiligheid. Er komt een kruispuntplateau en de maximumsnelheid gaat omlaag naar 60 kilometer per uur. Daarmee gaat het kruispunt lijken op de huidige kruising van de N229 met het Oostromsdijkje bij Werkhoven. (AC)