• Lucica en haar 2 kinderen

    Loek Nijholt

Waarom Lucica, de Roemeense straatkrantverkoopster, minder vaak aan het werk is

ODIJK Lucica, die velen ook kennen als Ramona, de sympathieke Roemeense straatkrantverkoopster in Odijk heeft een moeilijke periode achter de rug. We zagen haar het laatste halfjaar niet zo vaak meer in Odijk; alleen op de zaterdagen nam ze haar plaats in voor de Jumbo supermarkt in Odijk.

Loek Nijholt ontfermt zich al enige tijd over Lucica en maakt zich zorgen over haar situatie:  ,,Als alleenstaande moeder heeft ze al een moeilijk leven en verdient ze alle bewondering voor hoe zij voor de zesjarige Vanesa en de anderhalf jarige Leon letterlijk de kost verdient. Maar Nederland is altijd nog beter dan de arme regio West-Moldavië in Roemenië waar ze oorspronkelijk vandaan komt. In oktober vorig jaar kwam een jonge "bona" (Roemeens voor nanny, kinderjuffrouw) met haar mee uit Roemenië, om voor haar kinderen te zorgen in plaats van haar ernstig zieke moeder, zodat Lucica de handen vrij had om te werken. Maar op een kwade dag is de bona met haar paspoort stilletjes het huis ontvlucht, daarbij Lucica en haar kinderen aan hun lot overlatend. Zonder overdrijving kostte het haar daarna vaak moeite om dagelijks eten op tafel te zetten, het lunchpakket voor Vanesa mee te geven naar school en luiers voor Leon in huis te hebben. Wie Lucica goed kent, zag vaak een gestreste jonge vrouw die met moeite haar tranen bedwong en die soms ook niet meer wist hoe het verder moet."

Loek Nijholt ziet wel een oplossing voor haar: ,,Zoals elk jaar wil ze deze zomer graag weer even naar Roemenië, om haar moeder en haar twee broertjes weer in haar armen te sluiten. En ze heeft twee belangrijke taken. Een nieuwe bona zoeken en meenemen naar Nederland en een bezoek aan het ziekenhuis in Boekarest om het medische dossier van de indertijd zieke Vanesa mee te nemen, en dat aan een goede medische specialist in Nederland ter hand te stellen. Samen met enkele mensen van goede wil in Odijk zoekt ze naar middelen om de busreis te betalen, eten te kopen in Roemenië en de reis naar Boekarest voor de eenmalige medische controle en het meenemen van het dossier van Vanesa. Kort na 20 juli wil ze vertrekken en na twee weken wel ze weer terugkeren naar Nederland, dat ze al lang als het nieuwe vaderland beschouwd voor zichzelf en haar kinderen. We zouden als Odijkse gemeenschap haar erg helpen met wat financiële steun voor dit plan. Uit eigen middelen kan ze dat namelijk niet bekostigen, daarvoor verdient ze momenteel nu eenmaal veel te weinig. Velen in ons dorp dragen haar een warm hart toe en laten dat graag voor haar spreken. Voor deze kleine sterke en lieve, jonge vrouw."