• Gert Ottens gaat naar Israël om zoveel mogelijk vogelsoorten te tellen.

    Martijn Verdoes

Vogels tellen in Israël ter bescherming

ODIJK Elk jaar worden er in het gebied rond de Middellandse Zee naar schatting zo'n 25 miljoen trekvogels uit de lucht geschoten en gevangen. Soms voor consumptie, soms voor de lol. Internationaal werken vogelbeschermingsorganisaties samen om iets te doen aan dit probleem. Gert Ottens uit Odijk gaat in dat kader komende maand naar Israël, om op 28 maart zoveel mogelijk vogelsoorten te tellen.

Agnes Corbeij

Als kind was Gert al gefascineerd door vogels. "De liefde voor natuur heb ik van huis uit meegekregen. In het weekend gingen we er vaak op uit om in een natuurgebied rond te kijken. Vogels boeiden mij altijd het meest. Omdat ze kunnen vliegen. Die dieren leggen soms tienduizenden kilometers per jaar af, tijdens de vogeltrek. Dat is toch mateloos intrigerend? Ze zijn overal en je ziet ze altijd."

NETWERK Gert studeerde bos- en natuurbeheer en werkt al 12,5 jaar bij Vogelbescherming Nederland. Gert is getrouwd met Hagit, een Israëlische. Daardoor komt hij veel in Israël en kent hij ook daar de vogelgebieden en de mensen die zich ermee bezig houden. "Israël is een heel interessant gebied, omdat daar miljoenen trekvogels overvliegen elk jaar. Als wij daar als gezin op vakantie zijn, ga ik regelmatig ook even een dagje vogels zoeken."

Vogelbescherming Nederland is een partnerorganisatie van Bird Life International. Ook in Israël bestaat een Bird Life-partner. Deze organisatie begon vier jaar geleden met een internationaal fondsenwerfevenement, Champions of the Flyway. "Elk jaar schrijven teams uit verschillende landen zich in om in 24 uur zoveel mogelijk vogelsoorten te tellen. Daar hangt een sponsoractie aan vast."

EDUCATIE Het geld wordt elk jaar in een ander land ingezet voor de bewustwording en educatie over trekvogels. "Rondom de Middellandse Zee worden jaarlijks miljoenen vogels geschoten. Van Spanje tot Syrië, van Egypte tot Libanon, van Malta tot Cyprus. Daardoor sterven bepaalde soorten uit. De zomertortel bijvoorbeeld, kwam tot zo'n twintig jaar geleden volop voor in Nederland, maar in de provincie Utrecht is hij inmiddels uitgestorven."

Met het geld van Champions of the Flyway wordt les gegeven op scholen over trekvogels en stroperij. Dit jaar gaat het geld naar vogelbeschermers in Turkije.

SOCIAAL Gert ging twee keer eerder naar Champions of the Flyway. "Het is ook een heel sociaal gebeuren. Er doen Chinezen aan mee, Zuid-Afrikanen, Turken, Finnen, noem maar op. Er hebben ook Palestijnen meegedaan, in één team met Israëliërs. Allemaal hebben we dezelfde hobby: vogels."

BIRD NERDS Dit jaar gaat Gert met twee collega's. Het team van Gert heet 'The Victorious Bird Nerds'. De afkorting, VBN,  staat niet toevallig ook voor Vogelbescherming Nederland. Sponsoren kan via de website van Champions of the Flyway 2017.

Persoonlijk heeft Gert ook een doel. "Ik zou graag nog eens de bateleur vinden. Dat is een Afrikaanse arend, die ook in Israël heel zeldzaam is. Ik weet dat hij er zit, heb hem al vijf keer een hele dag gezocht, maar heb hem nog niet gevonden. Misschien lukt het dit keer."