• Tijdens de supermarktacties van de Voedselbank geven Bunnikers gul

    Antoinette van Proosdij

Voedselbank zoekt hulp bij uitgifte

BUNNIK Het uitgiftepunt van de Voedselbank in Bunnik zit met een nijpend tekort aan vrijwilligers. Per 1 januari is alleen Marieke von Konigslöw nog beschikbaar voor deze belangrijke taak. Zij hoopt op versterking, anders moeten cliënten straks naar Wijk bij Duurstede om hun eten op te halen.

Agnes Corbeij

Vier jaar geleden werd de Bunnikse tak van de Voedselbank opgericht. Samen met de afdeling in Wijk bij Duurstede vormt deze de Voedselbank Kromme Rijn. Marieke is vanaf het begin betrokken als vrijwilliger. "Het is niet heel veel werk, leuk om te doen en ik vind dat je dergelijke dingen gewoon moet doen voor elkaar."

BREED Het werk van de Voedselbank is veelomvattend. Marieke: "Er komt heel veel bij kijken, dat onderschatten mensen soms. We hebben een afdeling acquisitie, die ervoor zorgt dat we producten krijgen. Dan is er een afdeling communicatie, distributie, vrijwilligerscoördinator en uitgifte."

Het distributiecentrum van Voedselbank Kromme Rijn bevindt zich in Langbroek en daar wordt alles gesorteerd en worden de kratten gevuld. De bevroren en gekoelde etenswaren worden apart vervoerd. En het verse spul komt - veelal uit de regio - pas de laatste dag. Vanuit Langbroek worden de kratten op vrijdag naar Bunninchem gebracht, het uitgiftepunt in Bunnik. Daar worden de kratten opgehaald door de cliënten of een gemachtigde.

METEN  Voedselveiligheid staat heel hoog in het vaandel. Marieke: "Op verschillende punten in de keten wordt de temperatuur van de producten gemeten. Als het naar Langbroek gaat, als het de auto in gaat, als het eruit komt en bij ons ook nog een keer. Eens per jaar komt er onaangekondigd controle langs." Voedselbank Kromme Rijn is sterk op dit punt en ontving afgelopen zomer het predicaat 'Voedselveilige Voedselbank'.

Het aantal cliënten in Bunnik is niet hoog. "Gemiddeld leveren wij zo'n vijf pakketten, ook voor gezinnen. In vergelijking met Houten, Wijk bij Duurstede of Zeist is dat erg weinig." Toch blijft het werk ontzettend belangrijk. "Het kan iedereen gebeuren dat je op een dag financieel aan de grond zit. Een scheiding, het onbedoeld hebben van twee huizen, kan daar de oorzaak van zijn."

CADEAUS Behalve het wekelijkse pakket, verzorgt de Voedelbank extra's. "We doen supermarktacties, waarbij we klanten vragen iets extra's te kopen, voor onze cliënten. Dat loopt in de gemeente Bunnik altijd bovengemiddeld goed. Mensen zijn hier gul." Ook wordt er aan de kinderen gedacht. "We weten wanneer de kinderen jarig zijn en zorgen dan voor een cadeautje. Ook in deze tijd met sinterklaas en kerst, zorgen wij voor iets extra's."

De uitgifte van de kratten gebeurt elke vrijdag tussen 13.00 en 13.30 uur. Voor algemene informatie kunt u terecht op www.voedselbankkrommerijn.nl . Aanmelden als vrijwilliger kan bij Marieke zelf, via 030-6570026.