• De families Van Kouwen bij het leggen van de eerste steen in 1965.

Vijftig jaar lief en leed

ODIJK De familie van Kouwen woont al vijftig jaar met vier gezinnen naast elkaar. Deze maand zijn ze ook allemaal vijftig jaar getrouwd. In die jaren maakten ze veel samen mee, van de bouw tot het viervoudig vijftigjarig jubileum.

Agnes Corbeij

Het lijkt een heel gewoon huizenblok in een heel gewone straat, maar niets is minder waar. Wethouder Hollaan 24 tot en met 30 werd gebouwd door drie broers en een achterneef. Zij trouwden allemaal deze maand vijftig jaar geleden en trokken toen ook in de woningen. Het meest bijzondere is dat zij er allemaal - op broer Willy na, hij overleed in 2012 - nog steeds wonen.

DE BOUW De vier mannen begonnen in april 1965 met het rooien van de fruitbomen. Twee van hen waren timmerman, een ander metselaar, de vierde verkocht trappen en kozijnen. Gerard: "Elke avond na het werken gingen we hier verder. En elk weekend ook."

Die bouwperiode was heel intensief. Lange dagen, naast de dagen voor de baas. De moeder van Truus woonde in Odijk, zij bracht geregeld soep en koffie. Truus: "De saamhorigheid was ontzettend groot. Dat is zo gebleven al die jaren."

 

Op 12, 20, 28 mei en 9 juni 1966 trouwden de vier echtparen, alle vier in de woonplaats van de dames; Zeist, Odijk, Ulft en Wijk bij Duurstede. Allemaal trouwden ze vanuit huis en de trouwdata zijn dus ook de data waarop de nieuwe woningen in gebruik genomen werden. Truus: "Ik kan me nog heel goed herinneren dat Theo mij in mijn trouwjurk over de modder gedragen heeft. Het stoepje was nog niet aangelegd."

HECHTE BAND De kinderen werden geboren, acht in totaal. Zij groeiden samen op. Liana, dochter van Truus en Theo van nummer 24, vertelt emotioneel: "Wij zijn heel blij dat we hier zijn opgegroeid, we stonden nooit voor een dichte deur. We hebben ontzettend veel samen gedaan en gespeeld, we zijn net halfbroers en -zussen. We zijn trots op onze ouders dat ze dit toen gedaan hebben en dat het altijd zo goed gebleven is." De kinderen hebben allemaal dagelijks onderling contact via Whatsapp. Ook de kleinkinderen gaan heel goed met elkaar om.

Het hele verhaal van deze bijzondere familie staat uitgebreid in het Bunniks Nieuws van komende week.