• Wethouder Erika Spil met prijswinnaars Barbe Messing van het Vogelnest en Cobi Hendriks van de KKiB.

    Colijn van Noort
  • De avond werd afgesloten met muziek, onder meer van Julia an Berkel uit Bunnik.

    Colijn van Noort

Vierde cultuurcafé: Alles is Nu

ODIJK Voor de vierde keer organiseerde het Cultuurplatform Bunnik afgelopen vrijdagavond een Cultuurcafé in het Dorpshuis in Odijk. De fototentoonstelling 'Alles is Nu' werd geopend en de cultuur- en erfgoednota van de provincie werd toegelicht. Ook deden drie initiatieven de gelegenheid om hun idee te presenteren. De eerste prijs, van 500 euro, ging naar het Vogelnest.

Agnes Corbeij

De fototentoonstelling ontstond uit een aanvraag van de provincie. Voor de cultuurnota 2016-2019 vroeg de provincie fotografen uit Utrecht om cultuur te fotograferen in hun eigen dorp of stad. Dit heeft geleid tot een expositie van 28 prachtige zwart-wit foto's die een bijzondere kijk geven op de cultuurbeleving in onze provincie.

De gemeente Bunnik is ook vertegenwoordigd, met twee foto's van Museum Oud Amelisweerd en het Waterliniemuseum van Colijn van Noort. De tentoonstelling is voorlopig te bekijken in De Linde, in het Dorpshuis in Odijk.

DISCUSSIE Jelmer Prins, projectleider bij de provincie Utrecht, lichtte op deze avond de cultuur- en erfgoednota 'Alles is Nu' toe, inzoomend op onze regio. Daarna kwam een discussie op gang over het bewaren en bezoeken van erfgoed. Daarna kregen drie Bunnikse initiatieven de mogelijkheid om hun idee te 'pitchen'. Het aanwezige publiek bepaalde wie een startbedrag van het Cultuurplatform ontving.

Deze keer ging de eerste prijs naar het Vogelnest, de speeltuinvereniging op landgoed Rhijnauwen, waar ook veel schoolklassen uit Utrecht komen spelen. Het Vogelnest wil totaal revitaliseren, om in plaats van de huidige vierduizend, in de toekomst zesduizend kleuters per jaar te kunnen ontvangen. Het geld is bestemd voor de planvorming.

KUNST De tweede prijs ging naar het kunstenaarscollectief Kijk Kunst in Bunnik. De 20-jarige KKiB overtuigde het publiek met de pitch 'Kunst verbindt en kent geen grenzen', om 250 euro te krijgen om kunst nog meer in te zetten om mensen met elkaar te verbinden. Of dat nu kinderen, nieuwe Nederlanders of ouderen zijn.

De avond werd afgesloten met een café met drie optredens van jonge zangeressen uit de regio, waaronder Julia van Berkel uit Bunnik.