Vier organisaties nemen deel aan 'Betrokken Kinderen'

De 320 kinderen komen, verdeeld over twee dagen, op bezoek bij vier organisaties, te weten: Vluchtelingenwerk-Samenspraak Bunnik, Education4Kids, Moskee in Zeist-West en de lokale afdeling van de EHBO. Het project is opgezet en wordt geleid door twee Bunnikse moeders Femke Dotman en Monique van Wielink. Rob Lammers van Education4Kids is blij met het project: "Het is een echt Bunniks evenement, de kinderen leren ervan en wij komen indirect in contact met hun ouders. Wie weet zit daar iemand tussen die vrijwilligerswerk wil doen of een financiële gift wil doen."

Education4Kids

Education4Kids is een organisatie die oude computers ophaalt, leeghaalt en weer klaar maakt om te doneren aan kinderen die zonder hen geen computer zouden hebben. Dat zijn kinderen in Bunnik, maar ook over de hele wereld. Er worden educatieve spelletjes op de computer gezet. Vorig jaar werden 400 computers opgehaald bij bedrijven. Burgemeester Hans Martijn Ostendorp is ambassadeur van de stichting.

Tijdens het project Betrokken Kinderen komen de kinderen bij het Postillion Hotel om de spelletjes te spelen en een Nederlandse beschrijving te maken. Lammers: "De spelletjes zijn veelal in het Engels en daar willen we graag een Nederlandse tekst bij hebben. Ook vragen we de kinderen welke spelletjes ze leuk vinden en welke niet."

Vluchtelingen

De kinderen gaan ook op bezoek bij Vluchtelingenwerk-Samenspraak Bunnik. Daar gaan ze in gesprek met een aantal vluchtelingen, die in Bunnik en Odijk wonen. De kinderen leren van hen hoe het is om je ontheemd te voelen en de taal van het land waar je woont niet te spreken. Anneke Visscher, coördinator van Vluchtelingenwerk-Samenspraak Bunnik. "Ik vind de doelstelling van het project mooi. Kinderen uit groep 7 en 8 kennis laten maken met verschillende aspecten van de samenleving en dan specifiek met vluchtelingen, is belangrijk."

Wel is begeleiding heel belangrijk, aldus Visscher: "Het is heel belangrijk dat het een gelijkwaardige ontmoeting wordt, tussen kinderen en vluchtelingen. Het moet geen 'aapjes kijken' worden." Maar daar gaan Femke en Monique voor zorgen. Met behulp van theater. (AC)