Verzet tegen dakopbouwen Zweedse buurt in laatste fase

Die reparatie van het bestemmingsplan was nodig, omdat de Raad van State vorig jaar ontevreden was over de regeling voor de dakopbouwen. De bouweisen daarvoor waren niet in het bestemmingsplan vastgelegd, maar in het welstandsbeleid. Dat vond de Raad van State juridisch onverantwoord. De gemeente heeft dit aangepast zoals de Raad van State het wilde hebben.

Maar de wijkbewoonster vindt die reparatie niet genoeg. Ze bewoont een van de zogenoemde 'houten' woningen in de Zweedse buurt. De houten constructie en de dragende muren zijn te zwak om een dakopbouw te dragen, zegt ze. Als eigenaren van 'houten' woningen een dakopbouw willen plaatsen, voorziet ze problemen die hun buren krijgen, omdat ze een dragende muur delen. Daarom wil ze dat de dakopbouwen voor de 'houten' woningen worden geschrapt uit het bestemmingsplan.

De bewoonster verzucht ook dat het idee voor de dakopbouwen in de Zweedse buurt al veel eerder speelde en dat de buurtbewoners opgelucht waren toen dat uiteindelijk niet doorging. Na vele jaren dreigt het er volgens haar nu toch van te komen.

Die kans lijkt inderdaad erg groot. Volgens een woordvoerster van de gemeente Bunnik heeft de Raad van State vorig jaar al bezwaren over de dakopbouwen bij de 'houten' woningen opzij gelegd. Bovendien kon de buurtbewoonster nu alleen nog maar bezwaren aandragen tegen de reparatie van het bestemmingsplan. En dat heeft ze niet gedaan. Vermoedelijk worden haar bezwaren niet-ontvankelijk verklaard, wat wil zeggen dat de Raad van State ze niet inhoudelijk gaat beoordelen.

Of de 'houten' woningen een dakopbouw kunnen dragen, wordt volgens de gemeentewoordvoerster pas beoordeeld als er een bouwvergunning voor wordt aangevraagd. (AvdW)