• Kinderboerderij Dier en Wij

Verbazing bij kinderboerderij en zwembad

Reacties op bouwplan Het Burgje

 

Kuun Jenniskens

ZWEMLES "Het wordt een simpel bad", zo zei projectontwikkelaar Bas Goossens van Explorius tijdens de presentatie van het nieuwbouwplan met 143 woningen op 20 mei. "Wel eentje met een beweegbare bodem. Essentie is om hier zwemles te geven. Het brengt kinderen en hun ouders naar dit gebied."

 

LACO Koos Marijs van zwembad Laco aan de Rumpst in Bunnik reageert verbaasd als 't Groentje hem belt. Hij hoorde niet eerder van dit plan. Koos: "Ik kan pas inhoudelijk reageren als we via officiële kanalen meer weten." Vorig jaar kwam in 't Groentje al aan de orde dat het Bunnikse zwembad het financieel zwaar heeft. Steeds minder kinderen nemen er les, het bad is om die reden gedurende twee dagen per week gesloten.

 

VERBAASD Voorzitter van kinderboerderij Dier en Wij Sicco Roukema heeft er al uitgebreid met zijn vrijwilligers over gesproken: "Met zijn allen zijn we heel verbaasd. We willen graag snel met de wethouder over deze plannen spreken."Eerder dit jaar was er sprake dat de gemeente sociale huurwoningen wilde bouwen op de kleine weide van de boerderij. Toen hebben we ingesproken in het Open Huis en gezegd dat we een weide willen afstaan als we daarmee de voorzieningen kunnen verbeteren. Met als bedoeling een rol te kunnen spelen bij de dagopvang voor mensen met een beperking. Hier werd toen door de gemeente positief op gereageerd. Zij moesten echter toen al geweten hebben dat ze voor Het Burgje ook wat in de pen hadden zitten. Dit geeft daarom niet zo'n goed gevoel."

 

GEVOLGEN Tijdens de presentatie van het woningbouwplan op 20 mei zei wethouder Jorrit Eijbersen (Liberalen) dat hij niet al vooraf had bedacht wat de ideeën van Explorius betekenen voor Dier en Wij: "Wij hebben ruimte geboden aan de projectontwikkelaars om met creatieve ideeën te komen. Voor het ensemble als geheel en om Het Burgje te versterken, is dit goed bedacht. Maar we hebben nog niet buiten het plan gekeken, naar de gevolgen hiervan voor anderen. Hierover gaan we nog in gesprek en misschien kan het elkaar nog verstevigen."

 

GEEN CONTACT Afgelopen week is er, ondanks alle publiciteit, nog geen contact opgenomen met de kinderboerderij. Sicco Roukema: "Wij horen de gemeente of de projectontwikkelaar hier graag over. Het Burgje moet een duurzaam project worden, maar het lijkt ons niet duurzaam als ze er voorzieningen gaan bouwen die er feitelijk al zijn."

 

BUHNE Sicco verzucht: "Is dit nou echt allemaal voor de bühne en loopt het niet zo'n vaart? Wij zijn in elk geval van mening dat er geen basis is voor twee kinderboerderijen op vrijwillige basis. Onze vrijwilligers hebben zich heel duidelijk uitgesproken tegen de locatie Het Burgje. Kinderen mogen van hun ouders niet de Provinciale weg over. Dus van het verplaatsen van kinderboerderij Dier en Wij is geen sprake. Onze kinderboerderij is heel zichtbaar voor de wijk. We zijn niet vaak open, maar bijna alle dieren zijn goed te zien voor iedereen die langs loopt."