• Bijna 50 vrijwilligers in actie om wilgen te knotten.

    Wes Janssen

Veel animo voor knotten

LANGBROEK Het prachtige weer, afgelopen zaterdag, bracht weer veel natuurliefhebbers op de been bij de Natuurwerkdag georganiseerd door LandschappenNL en de Vereniging voor Natuur en Milieu Wijk bij Duurstede (VNMW). De Natuurwerkdag is de grootste, groene vrijwilligersdag van Nederland waar op ruim 560 locaties wordt gezaagd, gehakt en gesnoeid. Deze keer kwamen bijna 50 vrijwilligers in actie om de wilgen te knotten van Hanneke Hietink aan de Gooijerdijk in Langbroek. Terwijl de instructies werden gegeven warmden de vrijwilligers zich alvast aan een kampvuurtje en genoten van de koffie. ,,Eerst deed ik alles zelf maar dat werd me een beetje teveel", vertelt Hanneke. ,,Behalve de zorg voor de knotwilgen hebben we met hulp van de Provincie ook een perceel grasland beplant met eiken, hazelaars, els en andere inlandse boomsoorten om de biodiversiteit te bevorderen en dat verdient ook de nodige aandacht".

Wes Janssen

WILGEN KNOTTEN De VNMW organiseert vanaf half oktober tot aan het broedseizoen, half maart, elke 3 weken het wilgen knotten op diverse locaties. ,,Deze plek aan de Gooyerdijk wordt meestal gereserveerd voor de Natuurwerkdag" volgens Henny Olthof. ,,Wilgen knotten is een gezellige, gezonde en sociale activiteit in de buitenlucht, waar in principe iedereen aan mee kan doen en we sluiten het seizoen meestal af met een etentje in restaurant La Siciliana in de Peperstraat". Wilgen (Salix alba) worden vaak om de paar jaar geknot om te voorkomen dat de takken te zwaar worden en uitscheuren. Op de zaagwond groeien dan weer nieuwe uitlopers zodat de uiteindelijk de karakteristieke knotwilg ontstaat. Op de ontstane pruik groeien dan verschillende planten zoals varens, mossen en paddestoelen en de ontstane holten bieden onderdak aan allerlei dieren en vogels die er broeden of schuilen. Goed onderhouden knotwilgen kunnen wel 100 jaar worden. Vroeger werd het hout voor manden en dijkbescherming maar nu wordt het meestal gehakseld.

Bij Hanneke werd het hout in het perceel opgestapeld in een houtwal. Van oudsher is een houtwal een afscherming van een stuk land die voorkomt dat dieren in - of uitbreken maar hier dient hij ter bescherming van klein wild en insecten.

VRIJWILLIGERS Goed gemutst gingen de vrijwilligers met zagen en snoeischaren de wilgen te lijf. ,,Er is wel behoefte aan wat jongere mensen omdat de meerderheid gepensioneerd is ", ,,Wij zijn nog van de oude stempel met als motto niet lullen maar poetsen", volgens Dorthy Ouwehand. ,,Je bent lekker buiten en iedereen kan in zijn eigen tempo werken, dat vind ik zalig", vertelt Piet van der Sleen, een veteraan in de knotploeg. Rob Meijers en zijn zoon Ymre zien het als een jaarlijks uitje. Ze gaan samen lekker op pad in de natuur en behalve wilgen knotten zijn ze soms ook de vinden op de hei waar boompjes worden verwijderd die de hei verstikken. ,,Samen in de natuur en lekker buiten werken doen we al jaren en we vinden het heerlijk", volgens Rob.

Ook wethouder Marchal werd, hoog in een boom, gesignaleerd en droeg zijn steentje bij aan het evenement. ,,Een keer wat anders dan vergaderen in het Huis van de Gemeente".

Gaandeweg de dag werden de wilgen kaler en tenslotte keerden de vrijwilligers tevreden huiswaarts.