• Ralph Hallo bij de Oude Haven in Odijk: ,,We moeten de lokale verschillen niet overdrijven -

    Kuun Jenniskens

Van New Haven naar de Oude Haven

ODIJK Ralph Hallo nam onlangs het fractievoorzitterschap van P21 over van Arie Viskil. Tijd voor een klein portret, in interessante politieke tijden waarbij er een grote bouwopgave voor Bunnik ligt.

door Kuun Jenniskens

Ralph Hallo (1956) woont 25 jaar in de gemeente Bunnik. Eerst 19 jaar in de Oranjebuurt waar zijn drie zoons op een plezierige manier opgroeiden: ,,School, tennis, de muziekschool en de bibliotheek - alles is in de buurt. Nu wonen we alweer zes jaar in Odijk. Ik voel me hier erg thuis”, zegt Ralph. Aan zijn uitspraak kun je nog horen dat hij uit de United States komt. Hij groeide op aan de oostkust, in het plaatsje New Haven. Wel met overduidelijke Nederlandse roots, want Ralph is zoon van een Nederlandse moeder en een Amerikaanse vader. Ralph Hallo op zijn beurt ontmoette in New York een Nederlandse vrouw, waarmee hij in het huwelijk trad. Begin jaren 90 besloot het echtpaar in Nederland te gaan wonen.

HELPEN Zijn drijfveren om in de Bunnikse politiek te gaan? ,,Dit is een prachtige gemeente om in te wonen, zeker ook voor gezinnen. Ik wil graag een bijdrage leveren om het zo te houden. Ik wil graag helpen. Iets voor elkaar krijgen - en dat doen we met zijn allen.”

Ralph is inmiddels 62 jaar en is zijn werkzaamheden aan het afbouwen. ,,Ik wil graag iets terugdoen voor Bunnik. Ik heb lang in Brussel gewerkt en dat is ver weg van de concrete lokale situatie. Nu kan ik meer in contact komen met de bewoners hier. Als wij in de raad een bestemmingsplan vaststellen, dan vertaalt dit zich direct in concrete bouwplannen. Als we een besluit nemen over een nieuw wandelpad, dan zie je direct dat mensen er gebruik van maken.” Politiek heeft van jongs af aan zijn interesse en het lokale politieke niveau is voor hem belangrijk: ,,Je kunt een tastbaar verschil maken in het leven en welzijn van mensen, en invloed hebben op hun leefomgeving.”

Toen Ralph Hallo door P21 werd benaderd om op de lijst te komen staan, hoefde hij niet lang na te denken. ,,Ik ben nooit lid geweest van een politieke partij, want ik moest met iedereen kunnen samenwerken. Inmiddels ben ik lid geworden van P21, maar ik breng geen politieke kleur mee.”

ERVARING ALS VOORZITTER Ralph Hallo werkte in Nederland voor de stichting Natuur & Milieu en werd later voorzitter van het Europees Milieubureau - een koepel van Europese milieuorganisaties, in Brussel gevestigd. ,,Ik heb dus wel wat ervaring met het voorzitterschap”, zegt Ralph vriendelijk lachend. ,,Ik ben gewend om met mensen van allerlei achtergronden te werken, wat ook nodig is in de lokale politiek.”

Hierna startte Ralph Hallo een consultancy bureau: ,,Ik gaf organisaties en bedrijven advies over het beïnvloeden van Europees beleid, onder andere op het gebied van duurzaamheid.”

Het milieu heeft van jongs af aan zijn aandacht. Ook zijn rechtenstudie was gericht op het milieu. ,,Het milieurecht was nog in opkomst. We hadden een halve docent, als studenten moesten we veel zelf uitzoeken. In die tijd ontstond de eerste milieuwetgeving, zoals de Clean Air Act.” Na zijn studie werkte Hallo in New York bij een advocatenkantoor dat was gericht op ruimtelijke ordening en milieu.

OUDE HAVEN Zijn eerste onderwerp dat hij als fractievoorzitter in de raad mocht bespreken, was een nieuw bestemmingsplan met woningbouw voor de Oude Haven in Odijk. ,,Dit is één van de oudste stukken van Odijk, de vroegere haven aan de Kromme Rijn met een kerk nabij. Odijk was een dorp aan de rivier, met veel vervoer over het water. Voor mij was het een mooie stap van New Haven naar de Oude Haven.”

GOEDE MIX IN DE FRACTIE Als fractievoorzitter van de grootste Bunnikse partij, mag Ralph Hallo richting geven aan acht raadsleden. ,,We hebben een sterke fractie, een goede mix van ervaring en nieuwkomers. Ik wil een goede leider zijn voor de groep, waarbij iedereen ruimte krijgt om sterke kwaliteiten in te zetten.”

SAMENWERKEN Hallo is een man van samenwerken, niet alleen binnen de coalitie, maar met de hele gemeenteraad. “We moeten de lokale verschillen niet overdrijven”, zegt hij lachend. Ook samenwerken met de regio noemt hij belangrijk. ,,Bunnik heeft de regio echt wat te bieden. De uitdagingen voor de toekomst zijn heel interessant - met de woningbouw zo nabij de hectiek van de stad en het prachtige landschap dat richting Wijk bij Duurstede steeds wijdser wordt.”

Hallo wil ook samenwerken met inwoners: ,,Ik schreef een groot deel van de Europese regels voor openbaarheid van bestuur. We hebben willen verankeren dat mensen toegang hebben tot informatie, want dat kan de participatie bij besluitvorming versterken. Informatie geeft inwoners de kans om mee te denken. En dat draagt bij aan goede besluiten.”