• Sandra helpt Renate, die vandaag voor het eerst het Naaicafé bezoekt, op weg.

    Richard Thoolen
  • In het Naaicafé is het gezellig en maken de deelnemers de mooiste creaties.

    Richard Thoolen

Van inspiratie tot creatie

WERKHOVEN Iedere eerste maandag van de maand klinken de sirenes: voor sommigen een trieste herinnering aan de 2e wereldoorlog, maar anderen worden er juist blij van: vanavond is er weer het Naaicafé!

Richard Thoolen

In Werkhoven is het Naaicafé gevestigd, waar iedereen uit de regio kan komen handwerken en inspiratie kan opdoen. Gastvrouw is Sandra Jordens die het Naaicafé in 2015 samen met Caroline van der Ark is gestart. Sandra: ,,Het idee is ontstaan op het schoolplein waar ik met andere moeders stond te praten. Hoe leuk zou het niet zijn om regelmatig samen te komen en van alles te gaan maken? Ik werd helemaal blij van dat beeld van mensen die gezellig bij elkaar komen om hun eigen creaties te maken, maar elkaar ook helpen en stimuleren." Het enthousiasme van Sandra was aanstekelijk en spoedig wist zij tegen de 20 vrouwen voor het Naaicafé te mobiliseren. Sandra: ,, Ik vind het leuk om mensen te 'besmetten' met het 'naaivirus'. Als zij dat hebben opgelopen blijft de creativiteit stromen en willen ze steeds iets nieuws maken."

Voor alle leeftijden Dat 'naaivirus' blijkt inderdaad behoorlijk besmettelijk, maar toch lijkt de helft van de mensen er immuun voor te zijn. Sandra: ,,Tja, we zien eigenlijk nooit mannen op onze maandelijkse naaiavondjes, terwijl zij toch ook van harte welkom zijn. Er is er wel een aantal lid van onze facebookgroep, dus wie weet: misschien komen ze ook eens fysiek naar het Naaicafé." Zonder mannen is het Naaicafé er niet minder gezellig om. Sandra weet een gezellige sfeer te scheppen, waar zij en de aanwezige vrouwen erg van genieten. Sandra: ,,Mensen denken vaak dat handwerken oubollig is, meer voor senioren met te veel vrije tijd, maar dat is niet waar. Bij ons komen vrouwen van alle leeftijden, waaronder ook jongeren." Dat er zich toch relatief meer oudere vrouwen bezighouden met het edele handwerk, heeft volgens Eva uit Woudenberg een simpele verklaring. Eva: ,,Vroeger leerden wij handwerken nog op school, maar tegenwoordig is dat niet meer opgenomen in het lesprogramma. Maar hier kun je het nog wel leren door het gewoon te gaan doen. Je krijgt dan ondersteuning van de meer ervaren deelnemers."

Vraagbaak Één van de ervaren deelnemers is Ellen uit Werkhoven. Ellen: ,,Ik heb de 4-jarige mode opleiding gedaan op de MTS. Ik merk dat ik met mijn kennis en ervaring andere deelnemers goed van advies kan voorzien en kan helpen." Ellen heeft voor vandaag een iets andere aanpak. ,,Gewoonlijk kies je eerst wat je wilt gaan maken en gaat dan de benodigde stof kopen. Ik heb nu de stof al gekocht en zoek nu iets dat ik er van kan gaan maken. Daar is veel inzicht voor nodig, want je wilt er niet gaandeweg achter komen dat je te weinig stof hebt om het af te kunnen maken, maar je wilt ook niet veel stof overhouden. Het moet precies passen."

Extra moeilijk Iemand die het gewoon is komen proberen, is Jonna uit Bunnik. Jonna: ,,Ik kom hier nu meer dan twee jaar. Ik had weinig ervaring en in het begin mislukte nog veel. Zo wilde ik eens een vestje maken met lange mouwen en eindigde met iets onooglijks met korte mouwen. Maar ook van fouten maken leer je veel." Dat Jonna het naaien nu goed beheerst, laat ze zien met haar huidige project: kinderpolo's maken voor haar neefjes. Dat heeft een extra moeilijkheidsgraad gekregen door de stof die ze daar voor heeft uitgezocht. Jonna: ,,Ja, ik zag op de lapjesmarkt een mooie stof met giraffen erop. Nu wil ik er wel voor zorgen dat de giraffen er helemaal op komen te staan en niet ergens halverwege onthoofd worden."

Maar 1x aan Een bijzonder project wordt uitgevoerd door Yolanda uit Werkhoven. ,,Ik ben mijn trouwjurk aan het maken. Op 9 juli is de grote dag en dan moet die echt helemaal klaar zijn. En niet alleen mijn jurk, maar mijn dochters Tessa en Lisa willen respectievelijk een T-shirt en een jurk met tule van dezelfde stof. Het is voor mij nu dus wel belangrijk om geconcentreerd door te werken." Om ook iets bijpassends voor haar aanstaande man te maken, ontbreekt de tijd. ,,Hij moet maar kijken wat hij aantrekt."

Beetje gniffelen Renate is vandaag voor het eerst. ,,Ik heb vorige keer even sfeer geproefd en vond het gelijk leuk. Ik moest wel even gniffelen bij het woord 'Naaicafé' en was even bang dat mannen dan gelijk om mijn 06-nummer zouden vragen." Renate heeft voor 5 euro stof gekocht op de lapjesmarkt en is een zomerjurkje aan het maken. ,,Het is leuk en creatief. Voor weinig geld heb je iets moois en unieks. Dit geeft me zo veel meer voldoening dan kopen in een winkel."

Wasknijpers De dames nemen hun eigen materiaal mee naar het Naaicafé. Dat de techniek vooruitgang heeft geboekt, is te merken aan de aanwezige naaimachines. De meeste zijn modern en licht, maar Marjan beschikt over een Lewenstein van meer dan 40 jaar oud. ,,Van mijn moeder geërfd. Wel zwaar, maar hij doet het verder prima." Marjan is autodidact en heeft zichzelf het naaien aangeleerd. ,,Ik heb mijn eigen stijl ontwikkeld. Anderen spelden hun werk eerst af, maar ik doe dat met wasknijpers. Ik begin gewoon en sta soms zelf versteld van het resultaat." Wie ook eens sfeer wil komen proeven is van harte welkom op de 1e maandagavond van iedere maand tussen 19.30 uur tot 22.00 uur in de Delteykschool te Werkhoven.