'Van Buitenplaats tot Stadstuin'

ZEIST "Van Buitenplaats tot Stadstuin", trends in tuinen en parken in het heden en verleden en in de toekomst. Mevrouw Beline Geertsema geeft op dinsdag 16 februarie een lezing met deze titel.

Historische buitenplaatsen liggen door ons hele land verspreid en zijn vaak de "parels" in ons landschap. Plekken waar bij mooie huizen parken en tuinen werden aangelegd. Vaak zijn dit nog de bossen waar wij in 2014 gaan recreëren.

Iedere buitenplaats heeft zijn eigen historie, ook wat betreft de tuinkunst. Ooit waren er misschien wel 6000 buitenplaatsen in ons land, nu zijn er nog 550.

2012 was het Jaar van de Buitenplaats, georganiseerd om meer aandacht en publieke belangstelling te genereren.

Er verschenen vele publicaties sindsdien. Provinciale overheden lieten onderzoeken wat de waarde was van buitenplaatsen voor hun provincies om te kijken of dit speciale (groene) culturele erfgoed echt de moeite zou zijn voor subsidies.

Beline Geertsema neemt u mee op een tocht door het land langs buitenplaatsen met mooie tuinen en parken, villatuinen en stadstuinen. We bekijken de hovenierskunsten van de tuinbazen. Hoe en wanneer zijn buitenplaatsen ontstaan, hoe is de ontwikkeling van tuinen en parken door de eeuwen heen geweest en wat vinden we er nog van terug in onze stadstuinen.

Beline Geertsema heeft een groenadvies bureau en is voorzitter van de Nederlandse Tuinenstichting, die zich inzet voor behoud van groen cultureel erfgoed.

Locatie: Gebouw bij de Noorderlicht kerk, Bergweg 92 a/b te Zeist. Aanvang: 20:00 uur. Toegang: € 4.-; leden gratis (incl. 1 introducé).