Valentijn

Column Wouter de Kleyn 

Valentijn

In een advertentie nodigt café-restaurant 't Wapen van Bunnik ons uit voor een 'Love Menu' voor twee. Ván € 75 voor € 55 mag ik zelf kiezen of ik een vrouw, vriendin, vriend, minnaar, buurvrouw/man, nieuwe vlam of aanstaande ex meeneem. Ook andere restaurants laten zich niet onbetuigd en laten liefjes royaal tafelen voor weinig. Lekker romantisch!

Valentijn hebben we sinds 496 te danken aan Paus Gelasius l. 1522 jaar later is het een dag om onze geliefden, beantwoord of onbeantwoord, bekend of onbekend, te verrassen met aandacht en cadeaus.

Het is uitgegroeid tot een commercieel feest van grote verwachtingen, want teleurstellen is geen optie. Zeker voor mannen, want niets is zo vervelend als een teleurgestelde vrouw; 'Wat is er schat?' 'Nee… Niets…' of nog erger 'Laat maar, je begrijpt het toch niet.'

Dus als je als man de komende tijd nog een beetje gekieteld wil worden, wees dan slim en zorg dat je op z'n minst een bloemetje (Bunnikse bloemisten zitten ruim in de Valentijnboeketten – ook anoniem te versturen), een kaartje of wat lekkers (om te eten óf te dragen) voor je vrouw, vriendin, vriend, minnaar, buurvrouw/man, nieuwe vlam of aanstaande ex paraat hebt.

Mocht het leven er minder florissant uitzien, dan verwijs ik je graag naar relatiebemiddelingsbureau 'De Toekomst' waar het 'nooit te laat is voor een nieuw begin'. Dit bureau heeft bakken vol eenzamen die elke 14 februari hoopvol wachten op een liefdesgroet. Kat in het bakkie dus voor alle singles, of moet ik zeggen 'poes'?

Wij deden niet aan Valentijnsdag, dat was zóóó commercieel. En als ik je wel verraste, dan bracht me dat niet veel. Ik kon daar wel om lachen.

'Niet op 14 februari', zei je dan, 'dat is niet bijzonder.' Toch had ik je woensdag graag getrakteerd op zo'n bijzonder Love Menu.

Liefde van de man gaat door de maag moet 't Wapen hebben gedacht, terwijl zij de doelgroep voor het menu uitbreiden met de buren, minnaars en vlammen.

Maar échte liefde heeft geen etentjes, bloemen, kaartjes of lekkers nodig. Niet persé op Valentijnsdag. Echte liefde vergt veel liefde, het hele jaar door!